Реклама / Ads
5| 6564 |02.02.2024 ИНТЕРВЮ

Петър Чолаков за ФрогНюз: Сблъсъкът, който наблюдаваме се използва от Борисов и ГЕРБ, за да могат да се извиват ръце

.
Източник: личен архив
Сблъсъкът между коалиционните партньори, на който ставаме свидетели през последните дни е свързан с договорките на ротацията. Този сблъсък се използва от Борисов и ГЕРБ, за да могат да се извиват ръце чрез обвинения към /не/коалиционните партньори и да могат да бъдат получени определени отстъпки.
 

Това съобщи за ФрогНюз политологът Петър Чолаков.

 

"Сега текат преговори кой министър да остане, кой да си тръгне, къде да се подменят и т.н., но не очаквам да произтекат дълбоки сътресения от това, по-скоро става въпрос за бих ги нарекъл остри бизнес преговори", обясни той. 


По повод престрелките между Денков и Борисов, че “ротацията не е на всяка цена”, Чолаков каза, че всеки може да бъде обвинен в това, че властта е самоцел.


“Това е част от стратегията на преговорите, всеки да покаже, че е в по-силна позиция и да се опита да си вдигне цената".


На въпрос ГЕРБ или ПП-ДБ са в по-силна позиция към този момент, политологът каза:


"Гледайки електорално как стоят и двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, на пръв поглед като че ли ГЕРБ-СДС са в по-силната позиция, защото те работят много активно с ДПС. Сътрудничат си по много теми и така всъщност извиват ръцете на ПП-ДБ."








"От друга страна гледайки последните пресни социологически данни от водещите агенции се вижда, че от това участие в сглобката ПП-ДБ не са особено пострадали. Ако там бяха тръгнали да се сриват главоломно надолу, тогава преговорната позиция на ГЕРБ-СДС и ДПС щеше да бъде много по-силна."


"Винаги остава вариантът, който според мен е по-реалистичен, “сглобка 2”, начело с Мария Габриел, ако е това, което се осъществи, защото до последния момент ще има напасвания и нагаждания, всъщност ПП-ДБ да влязат да сменят ролята, която имат ГЕРБ-СДС. Това означава хем да бъдат управляващи, хем да бъдат опозиция по някакъв начин, много повече да говорят и опозиционно, да внасят двойствена, шизофренна роля".


Във връзка с проекта “Трети март” , който се формира около президента Радев, Чолаков каза:


"Основният въпрос тук е кога ще бъде пуснат на политическата сцена. Дали може да се използва хоризонта преди европейските избори. При такъв тип политически формации, които са патриотично-популистки, големият въпрос е дали ще успеят да прелеят от харизмата, обаянието и популярността, според някои избиратели, които има държавнията глава, тези 36%, които го одобряват, цитирам последните данни на “Тренд”. Ако това се случи може да се каже, че последните няколко месеца, които има са предостатъчни за да се визира този проект на политическата сцена".







"Това, което мога да ви кажа е, че резултатите са абсолютно непредвидими от европейските избори, относно това как ще се разпределят мандатите. Единственото, което е ясно е политическата сила, която ще бъде първа, на базата на това, което имаме като електорална картина, предполага се, че това ще бъдат ГЕРБ-СДС".


"От там нататък обаче кой как ще се реализира в разпределението на мандатите не е ясно. Например, според изследване на Европейския съвет за външна политика, “Възраждане” на Костадинов би трябвало да има 3 мандата". 


"Да, но ако участва един проект като “Трети март, който ще навлезе в тази линия, в тази патриотична ниша, в която са и “Възраждане”, ако навлезе и една формация на Ваня Григорова, не се знае какво ще се случи".


"Големият въпрос за “Трети март” е дали сега да го пуснат на вода този политически проект или да се изчака един малко по-дълъг хоризонт до есента тази година, ако тогава например се засилят едни предсрочни парламентарни избори. Средносрочната прогноза обаче е, че “сглобката” ще се задържи", обясни Петър Чолаков.

 

Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7896 |02.02.2024 Пропагандата е кръвоносната система в управлението на Путин: Николай Кръстев пред ФрогНюз за филма си "Другата Русия" . 6| 7740 |01.02.2024 Емил Соколов за ФрогНюз: Радев върви уверено по стъпките на Георги Първанов и негово АБВ . 32| 7534 |01.02.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: В България има партии, които искат да върнат страната в Съветския съюз. Това няма да се случи . 28| 6268 |31.01.2024 Владимир Славенски за ФрогНюз: Смехотворно е Альоша да е символ на Пловдив, Русия се меси във вътрешните работи на България 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads