Реклама / Ads
7| 3910 |03.06.2021 НОВИНИ

Петър Чолаков: САЩ са решени да продължат да лекуват ”Ахилесовата пета” на НАТО - България

.
Санкционирането на Пеевски, Божков и Желязков за корупция на базата на Глобалния закон „Магнитски” е категорична оценка от страна на САЩ на ролята на ДПС, а индиректно и на ГЕРБ, в българската политическа система.
 

Г-н Божков от години е сочен за ключова фигура в престъпния свят на България; САЩ аргументират санкционирането му със създаването на канал за руско влияние. Не трябва да забравяме обаче, че Божков (според собствените му твърдения) е оказвал „съпорт” или „субсидирал” медийната стратегия на модела ГЕРБ-ДПС. А САЩ споменават изрично „медийната стратегия” на г-н Пеевски (макар и в контекста на местните избори през 2019): „договарял се с политици, за да му осигурят положително отразяване в медиите в замяна на защита от наказателно преследване”.

 

От няколко години има очакване за санкции спрямо г-н Пеевски от САЩ. Неговата „лобистка дейност” бе обект на специално разследване в Сената през 2020. Няма изненада, че името му е в списъка на санкционираните.

 

„Лейтенантът на Пеевски” Желязков е санкциониран основно, заради участието му в схема за търговия с български документи за самоличност. За Желязков се смята, че прокарва интересите на Пеевски/ДПС в енергетиката, а и заема ключов пост в бюрото за контрол на СРС. Скандалът с подслушването на опозиционни политици у нас е основна тема тези дни. Санкционирането на г-н Желязков индиректно накланя везните в подкрепа на твърденията, че подслушването е било осъществявано по волята на ДПС, считани за скрит партньор на ГЕРБ в кабинета „Борисов 3”.

 

Към ГЕРБ има и директен сигнал от САЩ. Сред санкционираните е и кадърът на партията Ал. Манолев, зам.-министър на икономиката в правителството на ГЕРБ през 2017-2019, който подаде оставка след като името му бе замесено в скандала „Къщи за гости”, който заедно с „АпартаментГейт” силно разклати „Борисов 3”.

 

Санкционирането на г-н Харалампиев (бивш шеф на ДАБЧ, замесен още преди две години в скандала за търговия с български паспорти и смятан за протеже на г-н Каракачанов) и г-н Томов от САЩ (бивш секретар на ДАБЧ) не говори никак добре и за бившия (официален) коалиционен партньор на ГЕРБ – ВМРО.

 

Мащабът на санкциите е безпрецедентен, те са най-големите предприемани еднократно по закона „Магнитски”. Това е атестация за безсилието на съдебната система и прокуратурата у нас, както и за размерите на корупцията. В частност, Белият дом изглежда поставя много ниска оценка на работата на главния прокурор г-н Гешев. Българската прокуратура и съд явно за САЩ се нуждаят от бавачка, защото не могат да се справят сами.

 

САЩ предприемат мерки за редуцирането на метастазите на корупцията защото виждат в нея заплаха за атлантическата сигурност – корупцията е основен съюзник на Кремъл. Ако определени сили в България искат страната да бъде троянски кон на Москва, САЩ целят да свалят подковите на този кон и да разобличат техните кроежи. От действията на г-жа Мустафа и г-н Ахърн, оставаме с впечатление, че САЩ възлагат надежди на г-н Радев и служебния кабинет в разчистването на „Авгивиевите обори” на „ерата Борисов”.

 

Няма съмнение, че санкциите са „послание” и към избирателите – те „идват” месец преди изборите през юли. Такива „подсказвания” отвъд Океана имаше и по-рано. В навечерието на изборите на 4.04.2021 Държавният департамент публикува силно критичния Доклад за правата на човека в България през 2020; малко преди това бе и острото становище на двамата сенатори Менендес и Риш за състоянието на българо-американските отношения.

Твърде вероятно е списъкът на санкционираните още да набъбне. Прави впечатление, че официалната оценка на САЩ за „енергетика” Ахмед Доган се бави.

 

САЩ изглежда са твърдо решени да продължат „да лекуват” „Ахилесовата пета” на НАТО – България.

 

Facebook, Петър Чолаков




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3067 |01.06.2021 Буяр Османи: Решението за евроинтеграцията на РСМ зависи изцяло от Румен Радев . 9| 3865 |01.06.2021 Петър Витанов: Борисов не се страхува от комунизъм, а от честни избори . 3| 3283 |25.05.2021 Андрей Янкулов: Разрешенията за подслушване драстично се множат, реален съдебен контрол няма . 19| 5619 |20.05.2021 Адв. Румен Чолаков: Гледат ни като губерния, външната политика на България е козируване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads