Реклама / Ads
1| 3283 |23.09.2021 НОВИНИ

Петър Колев: Преброителите в РСМ манипулират данните за национална принадлежност

.
Петър Колев Източник: БГНЕС
При преброяването на населението на РС Македония, което се провежда в момента, преброителите пропускат или манипулират данните за националната принадлежност и родния език на преброяващите се граждани. За това сигнализира официалните власти в Скопие Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз, предаде БГНЕС.
 

Колев е изпратил открито писмо до Апостол Симовски, директор на Държавната статистическа служба /ДСС/ на РСМ, в което описва най-честите нарушения, допускани от преброителите.

 

„Вече няколко сигнала от граждани потвърждават, че поради прибързаност, неопитност или може би поради друга причина, преброителите пропускат или манипулират данните от изявлението на националната принадлежност и родния език.

Не бих искал да навлизам в съдържанието и повода на подобни нередности, но съм длъжен да се обърна към вас преди всичко като гражданин, който има желание тази статистическа операция да приключи успешно, демократично, но и прозрачно“, подчертава лидерът на Граждански демократичен съюз.

 

Петър Колев настоява за „ясен отговор“ на следните въпроси:

 

1. Преброителите, ангажирани от вашата институция, ще потърсят ли отговорност за некоректното и непрофесионално въвеждане на данните на гражданите, ако е посочено, че в процеса на влизане са получили едно изявление, а са влезли в системата в друга информация?

 

2. Ще имат ли възможност гражданите след приключване на преброяването да се обърнат към вашата институция по реда на прозрачност, но и да гарантират основните права на човека, правото на самоопределение и да поискат официална информация как личните им данни се въвеждат в системата и дали отговарят на изявлението си, издадено след проучването, проведено от преброителните работници, наети от вашата институция?

 

3. Ако е посочено, че има преминаване в изявлението и въведените данни, какво е съдебното производство, с което гражданите ще могат да защитят правото си на самоопределение, което е гарантирано от Конституцията на Република Северна Македония?

 

„Предвид времето, но и динамиката на процесите очаквам от вас като първо лице на ДСС ясни и конкретни отговори, което би било ясен сигнал за вашето лично желание, но и професионален ангажимент за едно справедливо, демократично, но и справедливо проведено преброяване.

 

Не получаването на отговор на тези въпроси, в мен, а и в много граждани, ще създаде съмнение, т.е. цялата статистическа операция, както и ясен сигнал за евентуално инженерство“, подчертава Петър Колев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5813 |21.09.2021 Политологът Петър-Емил Митев: Проектът ”Промяната продължава” - дясна въдица за леви балъци . 14| 6616 |19.09.2021 Петър Илиев: Бях експресивен, защото атакуваха семейството ми. Отказа да говори за книгата и главния прокурор . 3| 3704 |18.09.2021 Петър Витанов: ГЕРБ не направи нищо за въглищните централи за 12 години . 0| 2929 |18.09.2021 Преброителите на НСИ започват обход по домовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads