Реклама / Ads
1| 4967 |27.05.2018 НОВИНИ

Петър Курумбашев: Надявам се, че ще има все повече финансирани научноизследователски центрове в България

.
„Надявам се, че у нас ще се увеличава броят на научноизследователските центрове, които имат достъп до добро финансиране.
 

За съжаление, към момента статистиката показва, че когато се увеличават европейските средства за научни изследвания, те отиват предимно в държави от Западна Европа. Според данни на Европейското патентно ведомство 80% от патентованите продукти в сферата на иновациите са регистрирани едва в 5 западноевропейски държави.“ Това каза Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, пред НДК, където днес бяха демонстрирани четири водородни автомобила – два от тях, произведени в Азия,  и два – дело на студенти от Техническия университет в София и Русенския университет.

 

На събитието беше показана и водородна зарядна станция, а образователен център "Технократи" запознаха деца и възрастни с бъдещето, което носят възобновяемите енергийни източници, чрез практически експерименти.

 

Демонстрациите бяха част от програмата на Дните на водородните технологии в София по повод 10-годишнината на Съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“ (публично-частно партньорство между Европейската комисия, европейската промишленост и европейската научноизследователска общност).

 

Събитието в България е организирано от Петър Курумбашев, член на Европейския парламент, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката, Българската академия на науките, образователен център „Технократи“ и Столична община и е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

На 28 май (понеделник) в НДК ще се проведе и Hydrogen Summit – среща на високо ниво по въпросите на водорода.

 

По думите на Курумбашев смисълът на подобни събития е в това все повече български учени да имат достъп до структури като Съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“ на Европейската комисия и да бъдем много по-активни в кандидатстването за финансиране на научни изследвания и проекти.

 

„В Европа вече се движат 50 водородни автобуса. Горивните клетки могат да бъдат захранвани с водород, който се произвежда от 100% възобновяеми източници, като например вятърна или слънчева енергия. Тези технологии имат огромни възможности за по-чист транспорт, допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове, позволяват да се повиши делът на възобновяемите енергийни източници и поради ефективността си значително намаляват общото потребление на енергия. Водородът вече се използва и за задвижване на влакове“, разказа Петър Курумбашев, който е докладчик в сянка по доклада за „Ускоряване на иновациите в чиста енергия“ и по Директивата за насърчаването на чисти и енергийноефективни пътни превозни средства.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4490 |26.05.2018 Петър Курумбашев е един от организаторите на Дни на водородните технологии пред НДК . 1| 5375 |23.05.2018 Юлия Скрипал: Надявам се да се върна у дома . 0| 4304 |23.05.2018 Петър Курумбашев е един от организаторите на дни на водородните технологии в София . 0| 4774 |16.05.2018 Петър Курумбашев: Изказването на Манфред Вебер относно позицията на ЕНП за българските превозвачи е абсолютна лъжа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads