Реклама / Ads

 

1| 2763 |15.06.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: България не решава нито един генерален проблем с Плана за възстановяване и устойчивост

.
България няма да реши нито един генерален проблем през Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза ръководителят на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в студиото на „Денят на живо“ по Нова Нюз. Според него документът е подготвен хаотично, без стратегически цели и с неясна посока. А служебното правителство няма как само за месец да промени нещо генерално и да навакса пропуснатото.

„С Плана трябваше поне да стартираме енергийния преход в България. Няма как да имаме зелен преход, без да имаме енергиен преход. Имаме огромен проблем с въглищните централи. От 12 години се знае, че той ще възникне, но правителството го замиташе под килима. С какво ще се заменим Мариците. Това трябваше да е фокусът на правителството и тези огромни средства, които идват по Плана, можеха да помогнат за този безболезнен енергиен преход“, коментира Витанов.

Евродепутатът отбеляза, че няма стратегически план и за развитието на туризма. 

„В България туризмът носи 10 процента от брутния вътрешен продукт, но ние нямаме една мярка, която да е свързана с него“, каза Витанов и добави, че в Плана за възстановяване и устойчивост няма нито ред и за т.нар „зелен транспорт“. 

Според Петър Витанов не могат да се очакват чудеса само за месец, защото няма как да се направят корекции в стратегически документ, който би трябвало да се подготвя много по-дълго време. 

„Планът не беше подготвен своевременно и служебното правителство няма много ходове. Ако не бъде внесен юли, следва септември, което ще е пагубно за България“, каза още Витанов. 

Социалистът прогнозира, че един от най-важните сектори в икономиката ни – туризмът вече няма да е същият. 

„За съжаление туризмът няма да се върне в същия вид. Този, който познавахме до момента - на много хора, струпани в едно пространство, с много услуги на едно място, няма да е възможен занапред“, каза Витанов и добави, че хората се страхуват за здравето си след ковид-епидемията. 

„На преден план излиза друг вид туризъм – балнео, спа, здравен. Ние смятаме, че нашата държава, като член на Европейския съюз, има много предимства. Да се съревноваваш с Турция, Гърция, Хърватия не е целесъобразно предвид факта, че те имат и по-голяма морска ивица, и по-дълъг сезон. Ние обаче имаме предимство в термалните и минерални извори“, смята Витанов. 

И още един аргумент защо българският туризъм трябва да се развива в тази посока - 92 български общини имат условия да го правят. 

Витанов припомни и предложението след ковид-кризата да бъде направена програма за ваучери в Европа, които да бъдат финансирани от Европейския съюз и да са предназначени за хора над 60 години. 

„Ако Европа стимулира тази програма и помогне на възрастните хора да се възстановяват, това може да даде допълнителен тласък на туризма, ще налее допълнителни средства на икономиката и бизнеса“, коментира Витанов. 

По повод отчета на служебното правителство, Петър Витанов е на мнение, че то не надвишава своите правомощия, защото в обществото се е създала голяма нетърпимост към корупцията и са необходими разкрития за това, което се е случвало през изминалите години. Западната преса също следи под лупа случващото се в София, а публикациите за страната ни евродепутатът нарече „убийствени“. 


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 9979 |15.06.2021 Румънска медия за “бедната България, санкциите на САЩ олигарсите и мафиотите” . 15| 25781 |15.06.2021 Само във Фрог: Пеевски и Пепи Еврото се готвят да строят ударно в България без банкови кредити . 1| 2506 |15.06.2021 ”Трансперънси Интернешънъл”: България е начело по корупционни практики в здравеопазването . 3| 2411 |15.06.2021 Заев идва в София. Надява се да се разбере с България при следващото правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ