Реклама / Ads
0| 3086 |21.06.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: Директивата Евровинетка може да доведе до по-ниски цени на някои пътни такси

.
Петър Витанов
Цената на дневната, седмичната и месечната винетка ще стане по-ниска, ако директивата Евровинетка влезе в сила. Това съобщи в предаването на БНР „Хора, пътища, автомобили“ Петър Витанов.
 

Лидерът на социалистите в ЕП беше единственият български депутат, който участва в преговорите за директивата Евровинетка. А тя трябва да реши проблемите с емисиите на парникови газове, задръстванията и финансирането на пътната инфраструктура.

 Витанов даде пример какво ще е отражението върху българските автомобилисти.

 

„Ако цената на годишната винетка остане непроменена, то тогава дневната, седмичната и месечната винетка ще стане значително по-евтини. Това процентно съотношение ще гарантира и по-справедлива цена за потребителите съобразно времето, в което те ползват пътната инфраструктура“, коментира Петър Витанов.

 

Предвижда се размерът на винетните такси да бъде фиксиран процент от този на годишната винетка, съответно не повече от 9 % за еднодневна винетка, 11 % за седмична винетка, 12 % за десетдневна винетка, 19 % за месечната винетка и 30 % за двумесечната винетка.

Цената на винетките ще се решава, както и досега, от съответните компетентни национални институции, тоест няма да е еднаква за 27-те държави от Съюза.

Вече няколко години унифицирането на правилата на Европейския съюз е обект на преговори.

 

„Имаме 27 различни подхода, колкото са страните от ЕС. Идеята е да се върви към един много по-справедилив принцип, а именно – ползвателят или замърсителят да плащат повече от тези, които ползват по-рядко пътищата или имат екологично чисти коли“, каза още Витанов.

В следващите осем години всички държави от Европейския съюз ще трябва да въведат тол системи за тежкотоварните автомобили и да се откажат от винетките.

„Тази стъпка се прави, защото Европейският съюз смята, че тол системата е по-справедлива“, каза още Витанов и добави, че цените на пътните такси ще зависят от два компонента – от изминатото разстояние и от въглеродния отпечатък върху околната среда.

 

„Ако споразумението бъде препотвърдено на равнище Европейски съвет и Европейски парламент, то ще гарантира прозрачност за това, за какво се харчат парите от пътните такси“, каза още Витанов и даде пример с налог, който съществува в други европейски държави. „Ако има такса за задръстване например, то държавата, която я е въвела, трябва да похарчи парите от нея целенасочено за решаване на конкретния проблем. А това в случая е инвестиция в инфраструктура и мерки за пречистване на въздуха“, добави Петър Витанов.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3982 |15.06.2021 Петър Витанов: България не решава нито един генерален проблем с Плана за възстановяване и устойчивост . 19| 6302 |13.06.2021 Проф. Витанов: Който отиде сега на море - печели . 0| 4299 |11.06.2021 Петър Чолаков: За Пеевски се знаеше от години, но много медии се хвърляха да бранят ”нашия издател” . 3| 4079 |11.06.2021 Адв. Петър Славов: ЦИК системно саботираха - наемаха машини на абсурдни цени, на които можеше да ги купят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads