Реклама / Ads
3| 4069 |08.12.2019 НОВИНИ

Пети сме в Европа по затлъстяване на децата

.
Училищен сандвич Източник: Facebook
Пето място по затлъстяване в Европа държат децата у нас. Една трета от българите под 18 години са с наднормено тегло. Това показват данните на Световната здравна организация.
 

С тези данни Световната здравна организация напомня, че храненето на подрастващите трябва да бъде подпомогнато.  За четвърт милион деца, които се очаква да бъдат с наднормено тегло след 6 години, Световната здравна организация има и по-лоша прогноза - 10 000 от тях ще са в преддиабетно или диабетно състояние.

 

Наредбите на здравното министерство задължават директорите на училищата да предлагат разнообразно хранене на децата. Всяка година държавата отделя средства за безплатни закуски. Според някои директори обаче средствата са твърде малко, за да може безплатните закуски да бъдат и здравословни.

 

Парламентът харчи по 2,50 за всяка хризантема, която украсява кабинет или е нужна за други "протоколни нужди". А за ученик до 4-ти клас, който има право да получи безплатна закуска отделените пари са няколко пъти по-малко, съобщава БНТ.

 

Всички наредби задължават директорите да предлагат разнообразна храна. Но дали е разнообразно всеки ден да се предлага тесто - нито една институция не успя да отговори.

 

„Някъде там изглежда се размива отговорността. Опитахме се да попитаме Регионалната здравна инспекция дали сиренето за закуска отговаря на изискванията на наредбите. Те ни насочиха към Министерство на здравеопазването. От там пък ни изпратиха към Агенцията по безопасност на храните. Според техния отговор не може да се прецени дали има нарушение.“,  коментира Вангелия Мангезова от  Фондация "За храната".

 

Според Агенцията сиренето е произведено по Български държавен стандарт и отговаря на формалните изисквания.

 

„Всичко е проверка по документи. А какво правим с децата, които имат нетолерантност с млечните продукти?“, каза в тази връзка Мангезова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3882 |06.12.2019 Станишев в Берлин: ПЕС ще се бори за Социална Европа, бюджет срещу неравенствата и справедлив зелен преход . 1| 4378 |04.12.2019 Признание от Европа за Сектор ”Г” с Жокера . 1| 4770 |04.12.2019 Българи, ливанец и иракчанин завлекли с милиони фирми от Европа и САЩ . 7| 5536 |28.11.2019 Европа пред повторение на газовата криза от 2008-2009 г., денят Х е 1 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads