Реклама / Ads
0| 3112 |25.08.2022 НОВИНИ

Петима са задържани за катастрофата в Бургас, един от тях е на 15 години

.
Източник: БГНЕС
Петима души са задържани след тежкия инцидент, при който загинаха двама служители от ОДМВР-Бургас, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 

Сирийски гражданин е задържан веднага след инцидента. Още двама сирийски граждани са задържани в хода на специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и Първомай. По случая са задържани и двама български граждани.

 

Днес, около обяд, вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи пред медиите, че е задържан собственикът на автобуса.

 

„Един от задържаните за катастрофата в Бургас е на 15 години, казва се Омар и е част от бежанския център в Харманли. Установено е, че е напуснал центъра на 22 август. Уведомена е полицията, за да се обяви за издирване“, съобщи на брифинг председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. По думите й от 22 август мъжът не се е връщал в центъра и не се знае къде е той, не е ясно и дали той е управлявал автобуса, малолетен е, на 15 години. Бил е придружен с двама братя, пълнолетни, следите им се губят от март месец.

 

„Момчето е подало молба в началото на юни за събиране на семейство, родителите му са в Турция, на 23 юни е получил разрешение за събиране. След създалите се обстоятелства тази процедура ще бъде прекратена“, допълни Тошева.

 

„Другото лице, за което ни съобщиха е, че през 2014 година бежанец с хуманитарен статут от Сирия, последен известен адрес някои казаха, че е в София, други казаха Стара Загора, той не е регистриран в някои от центровете“, каза още тя.

 

МВР разпространи снимки на загиналите в тежката катастрофа с автобус с мигранти полицаи.


.
Източник: МВР

 

Йордан Илиев (31 г.), старши полицай в сектор „Охранителна полиция“ към Първо районно управление - Бургас, и Атанас Градев (43 г.), командир на отделение в сектор „Охранителна полиция“ към Първо районно управление - Бургас, загинаха около 5 часа тази сутрин след като автобус, пълен с бежанци, удари патрулен автомобил на кръговото кръстовище „Трапезица“. Причината – шофьорът на буса не се е подчинил и не е спрял, а се е забил в колата им.

 

Автобусът е превозвал 47 мигранти, не е напускал страната, а ги качил на границата. Той е собственост на хасковска фирма, бракуван е и не би трябвало да бъде в движение. Два опита са били направени автобусът да бъде спрян, но без успех. Тогава започва и гонката, продължила десетки километри.

 

След инцидента служебният МВР министър поиска оставки, обвинявайки пряко зам.-шефът на„Гранична полиция“ Деян Моллов. Смята се още, че други кадри на МВР участват в схемите за трафик на мигранти.

 

Работата за изясняването на всички факти и обстоятелства продължава. Създадени са два екипа - единият от разследващи органи, следователи, другият - от наблюдаващи прокурори, които работят по случая, посочиха от прокуратурата.

 

26 август е обявен като ден на траур в цялата Бургаска област.

 

Повече за инцидента четете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3355 |25.08.2022 Задържаха издирвания за катастрофата в Бургас . 0| 2929 |25.08.2022 Славчо Велков: Зад катастрофата с двама убити полицаи прозира зла умисъл . 0| 3000 |25.08.2022 В албанския арест остават задържаните в събота шпиони . 0| 3017 |23.08.2022 Петима възрастни и две деца са по-тежко пострадали след катастрофата край Новачене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads