Реклама / Ads
3| 4074 |09.08.2021 НОВИНИ

Петков: Културата може да бъде самоиздържаща се, ако е направена по смислен начин

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Министрите на културата проф. Велислав Минеков и на икономиката Кирил Петков посетиха музея ”Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство”. Двамата представиха възможностите за потенциално меценатство и инвестиции в арт пространството. Това съобщиха от NOVA телевизия.
 

Сред идеите на двамата служебни министри е музея да стане своеобразен хъб за млади художници и културно предприемачество. Предвижда се ремонт на втория и третия етаж от бившата военна лечебница.

 

„Това ще бъде проект, който ще съчетава икономика и култура. Културата е много важна, но за да бъде устойчива, тя трябва да бъде част и от икономиката. Надяваме се под този покрив да имат място и предприемачи в сферата на културата”, заяви Кирил Петков.

 

„Културата може да бъде самоиздържаща се, ако е направена по смислен начин. Част от вашата идея е да привлечем млади хора в изкуството, едновременно с млади предприемачи и да помислят за бизнес модели и за това как дори да създават стартъпи в сферата на изкуството. Надяваме се това да бъде първият такъв център, който да дава възможност за преплитане на предприемачество и култура”, добави той.

 

„За съжаление, у нас липсва нещо, което се отразява лошо върху завършващите изкуство хора. Виждали сте в Европа как се подпомагат младите хора. Трябва да дадем шанс на тези, които могат – най-достойните да не остават на улицата, след като завършат своето образоване”, заяви Велислав Минеков.

 

„Способностите им трябва да бъдат поощрени. Тук има такава възможност. Това няма да е само галерия, има възможност и за всякакъв вид прояви”, добави той.

 

„Ще разговарям с бъдещия директор на Фонд „Култура” и Управителния съвет и ще настоявам една определена сума да се насочи като стипендии за подобни актове. В чужбина тези стипендии обхващат период за по 10 години. Ние ще започнем с три- или петгодишни стипендии. Тези хора трябва да бъдат поощрени”, съобщи още Минеков.

 

На въпрос готови ли за министри за нов служебен кабинет Петков и Минеков коментираха, че „са готови за космонавти и за космическа мисия, защото е по-актуално”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4133 |09.08.2021 Мика Зайкова: Ако спрем кражбите, парите ще дойдат, но това не може да стане изведнъж . 42| 21690 |08.08.2021 Кирил Петков: Пука ни за България, оставаме в политическия живот . 25| 15845 |07.08.2021 Ива Митева: Не може да има вече централизирана прокуратура. В сряда ще се гласува кабинета . 10| 4138 |06.08.2021 Кирил Петков: Най-важно е да актуализираме бюджета, за да има пари за бизнеса, за пенсии, за лекарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads