Реклама / Ads
9| 3485 |27.01.2022 НОВИНИ

Петков видя в евродепутатите „голяма доза оптимизъм“ и „истинска вяра“ за борбата с корупцията у нас

.
Кирил Петков
Това, което се чу след днешната ми среща с евродепутатите, е голяма доза оптимизъм и истинска вяра на нашите партньори от различните европейски семейства, че в България за пръв път има истинско политическо желание да се справя с проблемите на корупцията. Това заяви българският министър-председател Кирил Петков след изслушването си от Групата за мониторинг на демокрацията в Европейския парламент.
 

„Усетиха, че не сме тук, за да обещаем неща, в които не вярваме. Писмени гаранции никой не е искал от нас. Радвам се, че разбраха, че сме истински, с истински намерения и мотивация не ни липсва“, добави той.

 

Що се отнася до искането на главния прокурор Иван Гешев, който бе изслушан в Европарламента малко по-рано днес, за по-строг мониторинг в рамките на механизма за върховенството на закона, Петков заяви: „Много бих се радвал да имаме максимално засилен мониторинг за върховенството на закона. Това е и нашият приоритет“. Той обаче предупреди: „Няма как чрез шаблони да се избегне темата за липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре“.

 

„Ако успеем да направим това, което сме заложили в Плана за възстановяване и развитие, първото нещо, което ще се случи е, че главният прокурор вече няма да бъде само с Господ над главата си. Ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор и след това ще може да се върне като съдия“, обясни министър-председателят. Така, по думите му, ще се избегне конфликтът на интереси.

 

„Намерението на коалицията е ролята на главния прокурор да се промени изцяло, той да стане администратор. Не ни трябва четвърто ниво в прокуратурата, трябва ни работеща прокуратура“, каза още Петков. Всичко, което им било нужно сега, било време. Той призова избирателите и обществото като цяло да не се фрустрират, а да вярват, че правителството работи от сутрин до вечер за това промените да бъдат факт.

 

От думите му стана ясно, че за Пеевски и за „Магнитски“ въпроси не е имало. Петков обаче обеща, че оттук нататък няма да има човек над закона.

 

„Използвайки законодателната власт, се надявам, че още с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията“, изтъкна Кирил Петков. Той заяви, че не може да се обвърже със срокове, тъй като държи да бъдат спазени всички закони и да бъдат събрани всички необходими доказателства преди да се пристъпи към реални обвинения.

 

„Трябва да успеем в следващите месеци в рамките на закона да направим максималното, което имаме възможност“, лаконичен бе премиерът.

 

Днес Кирил Петков и главният прокурор Иван Гешев бяха изслушани в Групата за мониторинг на демокрация в Европейския парламент в Брюксел. Тя наблюдава държави, в които има проблеми с върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите. От две години обект на наблюдение е и България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3388 |27.01.2022 Комисията LIBE изслушва Кирил Петков и Иван Гешев . 10| 6776 |26.01.2022 Велислава Дърева: 500 делегати подписали против оставката на Нинова? Никой не видя тази подписка . 24| 3266 |26.01.2022 Петков: Готови сме да евакуираме дипломати от Украйна . 19| 4071 |26.01.2022 Митов захапа Петков: Нямал позиция за напрежението НАТО-Русия, думите му – „глупост“ и „щуротия“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads