Реклама / Ads
7| 5948 |17.05.2017 НОВИНИ

Пиперлив спор с обиди между ”Зелените” и НФСБ за земеделските земи

.
Предложение за промяна в Закона за опазване на земеделските земи, внесено от Обединените патриоти, стана повод за протест пред Народното събрание. С поправките срокът, след който земеделската земя с променен статут може да бъде застроявана, се удължава с три години. По действащото законодателство той изтича на 23 май.
 
Законопроектът вече мина през Комисията по земеделие. Вносителите на промените уверяват, че целта е да се защитят дребни собственици, но природозащитниците видяха опит да се облагодетелстват крупни бизнесмени.

Внесохме този законопроект, защото на 23 май изтича срокът, в който могат да се реализират инвестиционните намерения върху променени терени с бивше земеделско предназначение, каза в предаването „Тази сутрин“ вносителят на законопроекта – депутатът Обединени патриоти Йордан Апостолов (НФСБ). Бих попитал какво ще се случи с един такъв терен, ако не бъде приета тази поправка? При приет Общ устройствен план (ОУП), там ще се появи един земеделски имот. Какво ще се случи с общините, които начисляват такса смет на тези имоти, и когато те се превърнат отново в земеделски, ще загубят част от приходите си?

Законопроектът не визира само Черноморието – едва 1817 парцела са по морето, а в справката се очаква терените, засегнати от промените, да са между 6000 и 8000, добави той.

Според Конституцията земеделската земя е основна ценност, нейното първо предназначение е на нея да се оглежда реколта, а не да се строи, контрира Мария Кавлакова от „Зелените“, която организира протеста. Тя определи мотивите в законопроекта като цинични.

 

Твърдението, че той „подпомага най-уязвимите българи“, бе коментирано така от Кавлакова: „Собственикът на земеделска земя не може да се определи като най-уязвим“. Записаното, че български семейства са поставени в неравностойно положение е абсолютен цинизъм – не може да се казва, че неравностойно положение е да притежаваш или не земя. Не сме пазар, не всеки има сергия, каза още тя.

 

За аргумента, че законопроектът засяга 0,001% от земите в България, тя коментира: „Това категорично не вярно, защото според справка на Министерството на земеделието и храните у нас има 5,2 млн. хектара земи. 0,001% би означавало, че законопроектът засяга 52 хектара (520 декара), което е абсолютно смешно. Само в Сапарева баня 1761 декара са собственост на „Рила спорт“ – това не е семейство, не е уязвим човек. 403 декара в резерват „Камчия“ са собственост на „Райфайзен инвестмънт“. Мога да продължа да изброявам“.

 

На свой ред Апостолов определи отношението на „Зелените“ към проблема като „цинично“. Той даде пример с дребен собственик на земеделска земя, който не може реализира инвестиционното си намерение заради тежки бюрократични процедури.

 

„Това изобщо не е вярно, ако този човек иска да реализира нещо, за строителни дейности се приема дори началото на изкоп, построяването на ограда или гараж. Незнанието и непознаването на закона не оправдава никого. Тези собственици на земя са има ли шест години да реагират, не може да им даваме още повече“, контрира Кавлакова.

 

Запитан за крупните инвеститори, чиито интереси ще бъдат защитени с този законопроект, Апостолов каза: „Големите знаят как да си направят нещата. Вземането на строително разрешение, даването на строителна линия и направата на масивна ограда вече не е в обхвата на този закон“.

 

Апостолов, който е избран за депутат от Бургаския район, призна, че крайбрежието е презастроено, но не смята, че внесеният от него закон ще промени нещо. „Кара дере има влязъл в сила Общ устройствен план. При местност с влязъл в сила ОУП такива земи със земеделско предназначение няма, там има урегулирани поземлени имоти, върху които с ОУП е предвидено какво ще бъде застроено“, каза депутатът.

 

Кавлакова посочи, че голяма част от земите в обхвата на закона, особено по Черноморието, са станали с променен статут чрез заменки на скандално ниски цени. Тя даде пример и с други земи – 0,4 лв. на кв. м в Боровец, 0,12 лв./кв. м в Сапарева баня, 2 лв./кв. м в Панчарево. Това са заменки, извършени основно по времето на Тройната коалиция и то от ДПС. Излиза, че Обединените патриоти и ГЕРБ в момента дават път на заграбване на български земи от ДПС, посочи тя.

 

Апостолов не се съгласи и посочи, че „това не е проблем на този проектозакон“. В момента в Софийска градска прокуратура тече разследване на всички случаи на замени, за които се е считало, че са незаконно направени. Щом има започната процедура от прокуратурата, върху такива терени не може да бъдат извършвани никакви дейности по промяна на предназначението, каза той.

 

Прокуратурата в България е доказала, че не работи. Управляващите доказаха, че не могат да направят нищо в полза на хората, коментира Кавлакова.

 

Тя призова Апостолов да оттегли законопроекта и като земеделец да измисли друг начин да стимулира „семействата, уязвимите хора и всички останали, защото живеем в XXI в. и строителството вече не е модерно, модерни са други неща, които се отнасят до споделяне на ресурси, генериране на продукти от природата ежегодно, а не изплюването на един бетон“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4436 |15.05.2017 Стартира процедурата за ново таксуване в столичния градски транспорт . 6| 4371 |10.05.2017 Безплатен транспорт в София при мръсен въздух . 12| 18568 |09.05.2017 Кумицата на Цветанов – зам.-министър на спорта . 1| 3936 |08.05.2017 Борисов изпрати ”Спартан” в Сърбия за пострадал спортист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads