Реклама / Ads
2| 5662 |14.06.2012 НОВИНИ

Пироман психар маскирал бомби като банани

.
Пироман психар едва не вдигна във въздуха цял квартал. Два блока в столичния жк "Красна поляна" бяха евакуирани малко след 19 ч във вторник вечерта, когато станало ясно, че в жилищна кооперация се съхраняват опасни боеприпаси и химични вещества.
 
Акцията на полицията тръгнала след палеж в ловешкото село Дерманци. Разследването започнало след пожар в стопанската постройка, собственост на 76-годишния Димитър Велев, съобщава Стандарт. Пристигналите на място криминалисти установили, че в постройката, където е възникнал огънят, са били съхранявани лесно запалими и избухливи химически вещества. На мястото дошли и екипи на ГДБОП. След разпитите станало ясно, че бойният арсенал е собственост на 40-годишния син на Димитър - Велислав. Пред антимафиотите Вили признал, че и в квартирата му в столицата имал подобни вещества. Именно заради това се наложила и евакуацията на бл. 24-25 в жк "Красна поляна".

Арсенал като цяло поделение кътал в мазето 40-годишният Велислав. Антимафиотите се видели в чудо, докато изнесат "запасите" на Вили от блока. Намерили в мазето 1,5 кг оловен азид - силно реактивно вещество, което по първоначални данни служи за направата на капсул-детонатори, около 15 различни по големина контейнери с прекурсори за направата на взривни вещества -  като калиев хлорат, калиев перхлорат, алуминий, 20 кг черен барут, над 100 м огнепроводен шнур, част от него - снаряден с детонатор, 100 възпламенителя 500 боеприпаса различен калибър

2 кг тротил-хексоген и над 50 унифицирани запалки. Освен тези опасни вещества в квартирата на Вили имало още учебна противотанкова мина, взриватели за снаряди, 3 контейнера силно концентрирана сярна киселина, автомат "Калашников", 10 пистолета. "Ревизията" на мазето станала пред очите на десетки съседи на Велислав, изведени от униформените на поляната пред блока. "Беше доста страшно, защото не знаехме какво става. Само ни казаха да изчакаме отвън и започнаха да обикалят разни маскирани мъже", разказа мъж, който живее в кооперацията. Млада майка пък сподели, че за нея преживяването било истински ужас, защото познавала момчето, собственик на арсенала. Разказа даже, че той винаги поздравявал и даже помагал на майките с количките.

Според съседите на задържания Велислав той често носел кашони за съхраняване на банани. Затова подозират, че именно в тях е пренасял и арсенала. Жилището, в което Велислав и неговият приятел живеели, било собственост на мъж от съседен блок на име Сашо, който обикалял квартала с патерици. Хорската мълва пък носи, че бил хомосексуалист.
След щателното претърсване мазето и апартаментът били запечатани, а на хората било разрешено да се приберат по домовете си.
До късно вчера районът около намерения боен арсенал беше отцепен от полицията, а екипи на "Гражданска защита" правеха огледи. Хора от съседна кооперация пък вече бяха поседнали в беседка под дебела сянка и пиеха мастика с таратор.Задържаният Велев не е криминално проявен, уточниха от полицията за "Стандарт". Съседите му твърдяха, че работел в "Киноцентъра". Вчера от "Ню Бояна Филм" обаче съобщиха, че Велев не е имал трудови отношения с тях. Работел в специализирани фирми за пиротехника, които не са собственост на фирмата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5195 |10.06.2012 Задържаха пироман, запалил кола нощес . 9| 5675 |27.12.2011 Съдът призна за невинен пиромана от Младост . 27| 5038 |21.12.2011 Бензиностанциите редом до МВР в битката с пироманите . 6| 5017 |21.12.2011 Пироманите в София пак вършаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads