Реклама / Ads
1| 4079 |16.04.2020 НОВИНИ

Пламен Грозданов: Правилна стъпка е да се борим за българското производство

.
Пламен Грозданов Източник: БГНЕС
Грешка, що се отнася до търговските вериги, е, че в началото бяха допуснати безконтролно да развият своята мрежова структура в нашата страна. В повечето европейски страни големите хипермаркети са изнесени извън градовете. У нас не е така и те ликвидираха много малки магазинчета, които даваха хляб не на един и двама в нашата страна.
 

Това коментира пред БНР Пламен Грозданов, изпълнителен директор на Съюз произведено в България.

 

„Виждаме стъпка в правилната посока. Отдавна се борим за една по-сериозна, дългосрочна и обмислена политика за защита на българското производство. Въпросът е доколко ще е ефективно това, защото е необходима цялостна и многопланова стратегия и не само в условия на криза, а това да е политика на държавата... Това да бъде началото на цялостна стратегия“.

 

По думите му това е елемент на продоволствената сигурност на българската държава и елемент на националната сигурност:

„През последните 20-30 години загубихме много производства. Селското ни стопанство стана монокултурно. Малко са крайните продукти, които предлагаме на пазара“.

 

Според него трябва да има морал на бизнес поведение в държавата.

„Отдавна преговаряме с няколко правителства да се инициира мощна програма към българското население да купува българското“.

 

Като временна мярка той предложи търговските вериги, които всяка година настояват да се подобряват условията – да получават допълнителни отстъпки от цената, договорена с българските производители, тази година да не го правят.

„Държавата трябва да се замисли в каква посока да работи стратегически в бъдеще да подкрепя българското производство“. 

 

Големият проблем според Грозданов съществува в разпределението на цената, която получава веригата, между търговеца и производителя.

„За съжаление, в огромната си част отива в търговеца, а това спира нашето производство. Много български производители работят с веригите само за да могат да разхвърлят разходите си върху по-голям обем продукция, т.нар. икономика на мащаба“., обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4004 |01.04.2020 Михаил Околийски: Правилна беше отмяната на заповедта за маските . 1| 4373 |02.03.2020 Арх. Пламен Мирянов направи видео за 3 март . 3| 4383 |06.02.2020 Пламена Цветанова става заместник на Гешев . 9| 7069 |28.12.2019 Вижте как ГЕРБ нахрани за ЧНГ журналистите в Русе, Пламен Нунев досущ като Хю Хефнър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads