Реклама / Ads
16| 3386 |16.06.2023 НОВИНИ

С 8 гласа ”за” и 1 ”против” ВСС избра Борислав Боби Сарафов за и.д. главен прокурор

.
Източник: стопкадър
С 8 гласа ”за” и 1 ”против” ВСС избра Борислав Боби Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. Решението подлежи на обжалване, но изпълнението му няма да се спира при евентуално такова.
 

В 11 ч. прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание.

 

Точката за назначаване на изпълняващ функцията на главен прокурор влезе като точка първа в днешното заседание. Като втора точка кадровиците ще разгледат постъпилото искане Пламена Цветанова, която моли да бъде освободена от длъжността зам.-главен прокурор.

 

Според Огнян Дамянов Прокурорската колегия е компетентна да реши въпросът кой ще заеме временно поста на главен прокурор. По думите му най-подходящата фигура е някой от неговите заместници.

 

Огнян Дамянов заяви, че трябва да бъдат посочени критерии, по които да бъде избран изпълняващ функцията на главен прокурор. И добави, че изпълняващият длъжността главен прокурор трябва да бъде определен по старшинство. Той като председател на КАК докладва стажа, ранга и длъжността на всеки един от заместниците.

 

Всеки един от тях има длъжност и ранг равни. Сарафов от 2013 г. е бил заместник на главния прокурор, а от 2017 и шеф на НСлС, а останалите са по различно време 2020 г. Най-дълго на съответната длъжност има Сарафов, после била Красимира Филипова, след нея Десислава Пиронева, после Пламена Цветанова, а след нея Даниела Машева.

 

Трябвало обаче да го питат дали е съгласен.  

 

Според законовите разпоредби това би трябвало да бъде заместникът с най-много стаж. И посочи, че първият, който трябва да бъде призован е в Борислав Сарафов.

Пламен Найденов заяви, че трябва да има съгласие от всички зам-главни прокурори. На друго мнение беше Йордан Стоев.

 

"Ние трябва да се спрем на името и тогава да поканим колегата, който да заяви съгласие. Не считам за необходимо да се иска съгласие от лице, което няма да бъде предложено", каза още той. Калина Чапкънова предложи да излязат в почивка, по време на която да се свържат със заместниците на главния прокурор. 

 

След почивката главният секретар на ВСС заяви, че Борислав Сарафов е заявил желание да участва в заседанието. Десислава Пиронева също е заявила готовност да се включи в днешното заседание. Даниела Машева също иска да се включи в процедурата за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, но в момента няма възможност да се яви на заседанието, защото е в отпуск. Красимира Филипова пък не желае да участва в процедурата. 

 

Пламен Найденов припомни, че срещу Борислав Сарафов има два сигнала във ВКС по механизма за разследване на главния прокурор, както и проверка в Инспектората. Той предложи Даниела Машева за изпълняващ длъжността главен прокурор.

 

Благодаря за високото доверие, което ми оказахте. Съзнавам отговорността, с която съм натоварен. Отговорност, както пред колегите си, така и пред обществото. То ясно видя, че прокуратурата може и беше използвана в полза на личен интерес от Иван Гешев. Прократурата има  нужда от нормализиране.

 

Последните дни показаха, че може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните, сред които бях и аз, заяви Борислав Сарафов минути след като беше избран за и.д. главен прокурор. 

 

Сарафов призова да бъдат разследвани подадените срещу него сигнали. "Дълбоко съм убеден, че прокуратурата трябва да започне съответните реформи. Настъпи време разделно. От сърце ви благодаря, но съзнавам отговорността, с която съм натоварен", добави още Сарафов. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3814 |08.06.2023 Със 150 гласа ”за” парламентът прие промени в Закона за тютюна . 16| 5789 |05.06.2023 Единодушно, с 19 гласа подкрепа: Второто искане за отстраняването на Гешев е определено като допустимо . 6| 2770 |31.05.2023 БСП и ИТН са ”за” свалянето на имунитета на Бойко Борисов . 2| 14788 |26.05.2023 Със 151 гласа “за” депутатите одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads