Реклама / Ads
9| 4898 |06.05.2009 НОВИНИ

Плащаме откуп за пленените ни моряци в Сомалия

.
Елена Йончева
Има вероятност още тази нощ да бъде платен откуп за българските моряци, пленени от сомалийски пирати. Това съобщи за БНТ журналистката Елена Йончева. От два дни тя се намира в района на Аденския залив.
 
"Според наши източници преговорите по освобождаването на кораба, който бе отвлечен от сомалийските пирати в началото на април, са завършили успешно. На 6 май чартърен самолет е поискал от сомалийското правителство в Пунтленд разрешение за прелитане. Тук е практика откупите да бъдат предавани на пиратите в пакети, хвърляни от въздуха. Malaspina Castle се намира край град Еил на Индийския океан. Тази територия се контролира изцяло от пиратите в Пунтленд. Пунтленд е само формална част от Сомалия. На практика това е автономна република със свое правителство, което няма никаква власт над своята територия. Град Еил, край който се намират и нашите моряци, е разположен на два дни път от търговската столица Бусасо, но до там се стига само по черни пътища, които се контролират от местните кланове”, съобщи в телефонна връзка Елена Йончева.

Още преди седмица Йончева се свързала с наши посланици в близки до Сомалия африкански страни. Тя поискала от тях пълно съдействие за пътуването й в региона. Някои от тях били затруднени да се справят с подобна задача, но им било препоръчано да потърсят съдействие от американски дипломатически мисии и дори военни бази. За пътуването на известната журналистка бил уведомен и външният министър Ивайло Калфин, който разпоредил да и се оказва съдействие по всички линии, съобщиха източници на Frognews.bg.

Руските разузнавателни служби също били в течение на предстоящата акция. Преди седмица те съдействали за освобождаването на йеменски танкер.

На 27 април гръцки кораб и екипажът му били откупени срещу 1,9 млн долара от пиратите.

Не е ясно за каква сума са се разбрали пиратите и българската страна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5296 |22.04.2009 Поискали откуп за Сотиров, дъщеря му отрича . 10| 5101 |13.04.2009 Платили 620 хил. евро откуп за Киров, синът му отрича . 4| 5331 |28.09.2008 Издирват моряци от потъналия кораб, двама вече са намерени . 20| 4417 |20.05.2008 Стремглаво се развиваме икономически; плащаме ниски данъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads