Реклама / Ads
41| 7150 |31.10.2012 НОВИНИ

Плевнелиев: Македония да спре с провокациите!

.
Президентът Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев със съжаление констатира, че в Република Македония се наблюдава тенденция на "националистическа реторика, дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес".
 

Това каза държавният глава по време на среща с комисаря на ЕС по разширяване и европейска политика на съседство Щефан Фюле.

"България винаги е подкрепяла присъединяването на страните от Западните Балкан към ЕС", каза президентът. "Запознах се внимателно с предоставения от ЕК пакет по разширяването, съдържащ стратегически напредък и доклад за напредъка на Република Македония, и не можем да се съгласим с някои формулировки в него. Според нас докладът на ЕК за напредъка не отразява адекватно ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония", каза още президентът.

По думите му стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат на практика европейския подход към съседите.

"Трябва да спрат провокациите, да няма претенции и манипулации. Крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти. Отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и съхраним историята такава, каквато е", каза президентът.

Комисар Щефан Фюле заяви от своя страна, че всички в ЕС знаят, че бившата югославска Република Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС.

"Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство, за да се справим с национализма. Убеден съм, че изолацията подхранва национализма", каза комисар Щефан Фюле.

По думите му няма никакво съмнение нито у него, нито у ЕК, за значението на България по въпросите на разширяването.

"Тук съм, за да се опитам по-добре да разбера интересите и опасенията на България. Тук съм, за да установя как комисията би могла да подпомогне България, за да разгърне своя потенциал в областта на политиката на съседство. Бих искал да обсъдим и добрите междусъседски отношения по отношение на това – да ги изпълним със съдържание за страните от Западните Балкани, така че всички съседи тук да се чувстват комфортно на мястото си, каза Фюле.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6708 |29.10.2012 Младенов: Няма да подкрепим Македония в ЕС на всяка цена . 13| 5389 |29.10.2012 Плевнелиев: Аз винаги се моля за добро и за здраве . 16| 5672 |26.10.2012 Н. Младенов: България има най-голям интерес от Македония в ЕС . 14| 5244 |22.10.2012 Плевнелиев: Работим денонощно за разкриването на атентата в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads