Реклама / Ads
0| 5144 |13.12.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Подаръци ще има за всички от сърце!“: Харчим средно по 360 лв. за коледни армагани

.
„Подаръци ще има за всички от сърце!“ Това се пее в една от най-популярните детски коледни песни у нас. И тази година с песен на уста в най-мажичното време на годината тръгваме на пазар. Ясно е - и тази година подаръци ще има, и тази година те ще бъдат от сърце, дори се очаква да бъдем една идея по-щедри. Колко ще изхарчи българинът за коледни армагани?
 

Примамващи празнични витрини, обещания за намалени цени и примамливи оферти – всички те ни викат към себе си дни преди празниците, когато треската за пазаруване вече започва. Оказва се, че в дните преди един от най-светлите празници харчим милиони. Очакванията са тази година да отделим повече средства за подаръци за най-близките ни. Истинският бум в коледния пазар се очаква именно през този уикенд (18-19 декември). Това не е случайно, тъй като до Коледа ще остава едва една седмица. Търговците съветват – не отлагайте коледния пазар за последния момента, а кредитните консултанти апелират – бъдете разумни и внимателни в харченето, колкото и да ви се иска да разтворите кесията.   

 

През последните години по време на коледното пазаруване средно на час сме харчили 8 милиона лева, а очакванията са тази година да бръкнем още по-дълбоко в джоба си.

 

Голяма част от българите тази година са по-смели в покупките си заради възможността да ползват кредити. Тази година средно за подаръци ще похарчим 360 лв. за общо 7 човека. Това значи по около 54 лева на човек. Така разходите за коледни подаръци ще достигнат почти 1/5 от месечния доход на домакинствата. Според кредитни анализатори този праг е приемлив, но не бива да се надвишава.

 

Заради Зелените сертификати има отлив на клиенти. Затова и тази година голяма част от празничните покупки ще бъдат направени онлайн.

 

Най-търсените подаръци ще бъдат битова техника (52%), дрехи (45%), обувки (35%), смартфони и таблети (34%). И още - коледни пуловери, телевизори, уреди за разкрасяване, парфюми, лакомства, книги, бижута, чифт ръкавици или шапка.

 

Каквото и а си говорим най-радостни от всички по Коледа са децата, които с трепет очакват подаръците, които белобрадият старец ще остави под елхата. Идеите за детски подаръци са безброй.

 

Ето какви са традициите и какво получават децата по света за коледно-новогодишните празници:

 

Малките деца в Дания получават дървена или плюшена елхичка с тролче. В полунощ на Бъдни вечер домакинята слага на масата оризова каша, на дъното на която има един бадем. На което момиче (вече подрастващо дете) се падне, то ще се ожени скоро.

 

Децата в Англия пишат писма до Бащата на Коледа - Father Christmas. Когато писмото е написано и опаковано, се хвърля в огъня, в камината, а димът отнася желанието на детето до Бащата на Коледата. Подаръците, оставени от добрия старец под елхата, се разпределят чрез жребий на малчуганите.

 

Към края на годината в Италия определено покрай Нова Година от всички прозорци хвърчат стари и ненужни предмети. Гражданите на Ботуша винаги държат до Нова година да освободят дома си от стари вещи и отсега пазаруват червено бельо, за да го подарят на роднините си за Нова година. Малките италианче очакват подаръци за Нова Година не от дядо Коледа, а от жена му, която се казва Ла Бефана.

 

В Индия имат традиция, но тя също е свързана с Нова година, а не с Коледа – майките нареждат на специален поднос, пълен с вкусотии, малки подаръчета и цветя. Сутринта на Нова Година отвеждат децата си със затворени очи до подноса, за да получат подаръците си.

 

Сред малчуганите в Китай дядо Коледа е известен  като Дун Че Лао Рен. Той оставя подаръците си в чорапчетата, които предвидливите деца закачат в стаите си.

 

Във Виетнам, Корея и Монголия задължителен аксесоар за Нова година е греблото, декорирано със скъпи накити. С него се загребва щастието в последния ден от годината.

 

Хит сред децата в САЩ е коледните подаръци да бъдат слагани в няколко опаковки и самото разопаковане на безкрайните хартии и отварянето на няколко кутии, сложени една в друга, да допринесе за празничната атмосфера. Това определено е радост за децата, особено за по-малките.

 

В Швеция на Нова година приятелите си подаряват... свещи. В къщите, където има деца, в полунощ на Нова Година таткото изхвърля боклука и се връща като Юл Томтен – шведския дядо Мраз. Подарява подаръци на децата, а мъж от семейството хвърля серпантина във въздуха.

 

На Нова година в Гренландия е традиция да се разменят ледени фигурки на животни, които поради студения климат остават дълго време като украса.

 

На Нова година в Испания се носи кошница с шампанско и нуга, ако отивате на гости на приятели. Централния площад на всеки град има голяма елха, под която всички се събират, за да ядат грозде, и щом  часовникът започне да бие полунощ, всеки се опитва да изяде 12 зърна грозде. Това гарантира сбъдване на най-съкровените желания.

 

В Исландия за Нова година децата не знаят кога точно ще получат подаръка си от Дядо Коледа. Това може да се случи в рамките на почти четири седмици – от 1 до 24 декември. Но ако някой не е слушал, получава за Нова Година в обувката си не подарък, а картоф.

 

Колкото и пари да похарчите, не забравяйте, посланието на любимата на малки и големи детска песничка, че най-хубавият подарък е този, който е направен от сърце.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7043 |25.11.2021 Трайчо Трайков за преговорите: За всички е ясно, че АЕЦ ”Белене” няма да го бъде . 0| 4106 |25.11.2021 За всички пациенти с ортопедични заболявания - ортопедът д-р Дженгиз Чабукоглу ще проведе безплатни консултации на 3 декември 2021 в София и 4 декември в Бургас . 1| 4849 |17.11.2021 За всички пациенти със затлъстяване и метаболитни нарушения - безплатна консултация в София със специалиста проф. д-р Халил Джошкун . 0| 5058 |02.11.2021 За всички пациенти с репродуктивни проблеми - безплатна консултация със специалиста проф. д-р Джем Фичиджиолу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads