Реклама / Ads
20| 2598 |20.06.2023 НОВИНИ

С 50 млрд. евро ЕС ще подкрепи офанзивата на Украйна

.
Норвегия ще отпусне над 20 милиона евро за укрепване на ядрената безопасност в Украйна
Европейският съюз е готов да предложи пакет от финансова помощ в размер на около 50 млрд. евро (55 млрд. долара) в подкрепа на Украйна, докато страната провежда контраофанзива за възвръщане на териториите, загубени след началото на руската инвазия преди повече от година, съобщи днес агенция Блумбърг, цитирана от Ройтерс.
 

Според цитирани от Блумбърг и запознати с плана източници предложението на Европейската комисия, ще помогне за финансирането на текущите разходи на украинското правителство и за покриване на разходите за спешни приоритети за възстановяването на Украйна.

 

Паричните средства се предлагат под формата на грантове и заеми при условие, че бъдат предприети мерки за реформи.

 

ЕС ще поиска от държавите членки средства за плана за възстановяване на Украйна, който ще се осъществява в рамките на преразглеждане на многогодишната бюджетна рамка на блока за 2021-2027 г.

 

По-рано Норвегия обяви, че ще отпусне 250 млн норвежки крони (близо 21,5 млн. евро) за ядрената безопасност в Украйна на фона на опасенията около Запорожката АЕЦ след разрушаването на язовир "Каховка", предаде Франс прес.

 

„Незаконната война, започната от Русия, представлява заплаха за ядрената безопасност и сигурност в Украйна“, се казва в изявление на норвежкото външно министерство.

„Една ядрена авария в Украйна би имала последствия не само за самата Украйна, но и извън нейните предели“, добави министерството.

 

Помощта ще бъде разпределена между вноска от 100 млн. норвежки крони за Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да се даде възможност на нейните експерти да поддържат присъствието си в няколко ядрени обекта в Украйна, включително Чернобилската АЕЦ и Запорожката АЕЦ, и пакет от 150 млн. норвежки крони за укрепване на безопасност на съоръженията, пише БТА.

 

Средствата ще бъдат взети от „Програмата Нансен“, многогодишен план за помощ, който предвижда предоставянето от Норвегия на гражданска и военна помощ на Украйна на стойност 75 млрд. норвежки крони за периода 2023-2027 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2773 |20.06.2023 Габриел се среща с Жозеп Борел - на фокус Шенген и еврозоната . 4| 2838 |19.06.2023 Датското министерство на отбраната: Военната помощ за Украйна ще нарасне до 3,21 млрд. долара . 27| 5769 |17.06.2023 Проф. Калин Янакиев: Влизането в еврозоната и Шенген ще отсече корените на националфашизма . 5| 2877 |16.06.2023 Официално: Урсула фон дер Лайен поиска от премиера Денков да номинира еврокомисар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads