Реклама / Ads
5| 3984 |12.05.2015 НОВИНИ

Появи се сензационният доклад на Немцов - ”Путин. Войната”

.
Борис Немцов
Москва е похарчила над 53 милиарда рубли ($1,04 млрд.), за да подпомогне сепаратисткия бунт в Източна Украйна, където са били убити най-малко 220 руски войници.Това се твърди в доклад, подготвян от руския опозиционер Борис Немцов, който беше застрелян в гръб на Големия Москворецки мост през нощта на 27-и февруари, съобщи АФП.
 
Според авторите на огласения днес документ от 64-страници, изготвен по събраната от Немцов информация и озаглавен "Путин. Войната", той съдържа изчерпателни доказателства за руската военна намеса в Украйна.

Докладът използва общодостъпна информация, публикувани в медиите разкази на очевидци, сведения от анонимни източници в Москва и интервюта с роднини и познати на убитите войници, обрисувайки картина, която противоречи на твърденията на Москва, че в Украйна не се бият редовни руски войници.

Руското министерство на отбраната отрича в боевете да участват войници от редовната армия и настоява, че руснаците, присъединили се към сепаратистите, са доброволци, отбелязва Асошиейтед прес.

В доклада се казва още, че войниците са били принуждавани да напуснат официално армията и да заминат да се бият в Източна Украйна, като се направят на доброволци.

Съратникът на Немцов от ръководството на опозиционната партия РПР-ПАРНАС Иля Яшин, представил доклада пред журналистите - каза, че руските войски са прекосили масирано украинската граница за първи през август 2014 г. при успешно контранастъпление на бунтовниците в Иловайск и на южния фронт на Донецк.

По думите на Яшин, през януари и февруари т.г. са били изпратени нови войски, за да бъде принуден украинският президент Петро Порошенко да седне на масата за преговори в Минск и след ожесточени сражения за стратегическия град Дебалцево.

Според данните в доклада, започнат от Немцов през 2015 г., след като роднини на убитите руски войници го помолили за помощ, най-малко 150 руски войници са били убити през август 2014 г. в боеве край Иловайск. Близките на убитите получили по 3 милиона рубли компенсация при условие да не говорят публично. Още близо 70 руски войници били убити в първите два месеца на тази година край Дебалцево. Техните роднини обаче не били обезщетени.

Русия е похарчила 53 млрд. рубли - малко над 1 милиард долара за 10 месеца да подкрепя руските "доброволци" и местните сепаратисти, и да осигури военни оборудване.

Според доклада руснаците, които се бият срещу войските на Киев в Източна Украйна, получават до 90 000 рубли (1774 долара) на месец.

"Всички решаващи военни успехи на сепаратистите са осъществени от части на руската армия. Нито Путин, нито генералите имат куража да признаят военната агресия срещу Украйна. Позорни лъжи и лицемерие се представят като голяма политическа мъдрост", каза Яшин, като призна, че всички данни в доклада са събрани от Русия, без да е направено разследване на място в Украйна.

Кремъл отказа да коментира доклада на Немцов.

"Още не съм се запознал с въпроса и не мога да кажа нищо", заяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от руските агенции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4377 |05.05.2015 Доклад: Има много нарушения от „Софиямед” спрямо битата Никол . 27| 4966 |28.04.2015 Атанасова: В доклада на ДАНС от 2013 не се споменава КТБ . 5| 4921 |23.04.2015 Н. Зеленогорски: КТБ не се коментира в доклада на ДАНС, а някои опасения за банки . 0| 4123 |14.04.2015 Петър Докладал се срещна със зам.-шефа на НС Явор Хайтов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads