Реклама / Ads
0| 3027 |14.06.2022 НОВИНИ

Politico: ЕК ще препоръча Украйна да получи статут на страна-кандидат на ЕС

.
ЕК ще препоръча Украйна да получи официален статут на кандидат-членка на ЕС. Това заявиха пред "Politico" служители, запознати с разговорите.
 

Дебатът в Колегията на комисарите последва изненадващо посещение в събота на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Киев, където я обсъди кандидатурата на Украйна за членство в блока с президента Володимир Зеленски. Това беше второто пътуване на фон дер Лайен до украинската столица от началото на пълномащабната инвазия на Русия в края на февруари.

 

Зеленски и други украински официални лица поискаха Украйна официално да бъде призната за кандидат-членка на ЕС като посочиха, че това ще осигури неизмеримо "ценно повишаване на морала по време на войната". 


Длъжностни лица, запознати с дебата между комисарите, казаха, че има силно съзнание за жертвите, направени от украинците, и ясно признаване на необходимостта да се изпрати силно послание до руския президент Владимир Путин, че е загубил всякакъв шанс да върне Украйна в предполагаемата си сфера на влияние.


Признаването на Украйна като страна-кандидат в крайна сметка изисква единодушното одобрение на 27-те държавни и правителствени ръководители в Европейския съвет, които се очаква да разгледат въпроса на среща на върха в Брюксел следващата седмица. 


Официални лица и дипломати казаха, че най-малко три държави все още са против.


През последните седмици някои лидери, включително френският президент Еманюел Макрон, предположиха, че би било по-полезно да се предостави на Украйна някакъв временен статут, който укрепва отношенията й с ЕС. Макрон каза, че дори Украйна да бъде призната за страна кандидат, ще отнеме повече от десетилетие съгласно съществуващите процедури за присъединяване, за да може членството на Украйна да стане факт.


Молдова и Грузия също са кандидатствали за такъв статут и официални лица посочиха, че членовете на Комисията като цяло подкрепят Молдова, където сега има твърдо проевропейско правителство, но че са по-малко уверени в Грузия, която страда от всеобхватни политически сътресения и забележимо демократично отстъпление през последните години.


В дискусиите относно статута на кандидатка за Украйна, Молдова и Грузия, много служители и дипломати на ЕС отбелязаха чувствителността предвид бавния темп на присъединяване на страните от Западните Балкани, включително Северна Македония, която беше обявена за страна кандидатка през 2005 г.; Черна гора, която получи наименованието през 2008 г.; и Сърбия и Албания, които бяха признати за кандидати през 2009 г.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3977 |14.06.2022 Войната в Украйна, 111 ден: Битка за всеки метър в Северодонецк, ракети по Донецк и Харков . 0| 3280 |13.06.2022 Финландският президент: Русия изпозлва по-мощни оръжия от Украйна . 0| 2921 |13.06.2022 Украинските сили бяха принудени да се изтеглят от центъра на Северодонецк, заяви Генщабът на Украйна . 0| 3235 |13.06.2022 Войната в Украйна ще трае 2 години, очаква бивш руски премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads