Реклама / Ads
7| 2901 |03.04.2024 НОВИНИ

"Политико": Ще се окаже ли прав Мъск? Украйна е изложена на огромен риск от разбиване на фронтовата линия

.
Източник: Ukrainian Presidential Press Service
Последните изказвания на предприемачa Илон Мъск относно войната в Украйна подразниха мнозина, тъй като той предупреди, че макар Москва да няма "никакъв шанс" да завладее цяла Украйна, "колкото по-дълго продължава войната, толкова повече територии ще придобива Русия, докато стигне до Днепър, който е труден за преодоляване". "Ако обаче войната продължи достатъчно дълго, Одеса също ще падне", предупреди той.
 

С историята си на призив към Украйна да се съгласи на териториални отстъпки - и с противопоставянето си на пакета от военна помощ на САЩ на стойност 60 млрд. долара, който забуксува на Капитолийския хълм в резултат на партийни спорове - Мъск, най-малкото, не е любимият коментатор на Украйна. И забележките му получиха предвидим отпор.

 

Но прогнозата на милиардера-предприемач всъщност не се различава толкова много от страшните предупреждения, които украинският президент Володимир Зеленски отправи през последните няколко дни. Според Зеленски, ако спреният многомилиарден пакет не бъде одобрен скоро, силите му ще трябва "да се върнат назад, да отстъпят, стъпка по стъпка, с малки крачки". Той също така предупреди, че някои големи градове могат да бъдат изложени на риск от падане, пише "Политико".

 

Очевидно е, че предупрежденията на Зеленски са част от широкообхватни дипломатически усилия за освобождаване на военна помощ, от която силите му толкова отчаяно се нуждаят и която им липсва от месеци - всичко от 155-милиметрови артилерийски снаряди до системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и безпилотни самолети. Но тъжната истина е, че дори пакетът да бъде одобрен от Конгреса на САЩ, масираното снабдяване може да се окаже недостатъчно, за да се предотврати голямо сриване на бойното поле.

 

А подобен неуспех, особено в разгара на предизборните кампании в Америка и Европа, може много добре да съживи натиска на Запада за преговори, които очевидно биха били в полза на Русия, оставяйки Кремъл свободен да възобнови конфликта в бъдещ момент по свой избор.

 

По същество сега всичко зависи от това къде Русия ще реши да насочи силите си в офанзивата, която се очаква да започне това лято. В рамките на предварителната офанзива - простираща се от Харков и Суми на север до Одеса на юг - ракетните удари и ударите с безпилотни самолети на Русия значително нараснаха през последните седмици, насочвайки се към инфраструктурата и затруднявайки предположенията за това, къде ще бъде съсредоточен основният й натиск.

 

Според високопоставени украински военни, служили при генерал Валерий Залужний - главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна до смяната му през февруари - военната картина е мрачна.

 

Офицерите твърдят, че има голям риск фронтовата линия да се срине, където и да решат да съсредоточат настъплението си руските генерали. Освен това, благодарение на много по-голямата си числена тежест и управляемите въздушни бомби, които разбиват украинските позиции от седмици насам, Русия вероятно ще успее да "проникне през фронтовата линия и да я разбие в някои части" - казаха те.

 

Те говориха при условие за анонимност, за да се изразяват свободно.

 

"Сега нищо не може да помогне на Украйна, защото няма сериозни технологии, които да са в състояние да компенсират Украйна за голямата маса войски, които Русия вероятно ще хвърли срещу нас. Ние не разполагаме с тези технологии, а Западът също не разполага с тях в достатъчен брой", заяви пред "Политико" един от високопоставените военни източници.

 

Според него, единствено украинската смелост и устойчивост, както и грешките на руските командири могат да променят мрачната динамика. Грешки като тази, допусната в събота, когато Русия предприе една от най-големите танкови атаки срещу украинските позиции от началото на пълномащабното си нахлуване, само за да разбие колоната от 25-та украинска бригада, която извади от строя десетина танка и 8 бойни машини на пехотата - една трета от числеността на колоната.

 

Високопоставените украински офицери обаче напомниха, че да се разчита на руските грешки не е стратегия, и изразиха горчивина от грешните стъпки, които според тях са спънали украинската съпротива от самото начало - грешки, допуснати както от Запада, така и от Украйна. Те също така бяха язвителни по отношение на забавянето на Запада, като заявиха, че доставките и оръжейните системи са дошли твърде късно и в недостатъчно количество, за да направят разликата, която иначе биха могли да имат.

 

"Залужний я наричаше "Войната на един шанс" - каза един от офицерите. "Под това той разбираше, че оръжейните системи много бързо стават излишни, защото руснаците бързо им противодействат. Например ние използвахме успешно крилатите ракети Storm Shadow и SCALP [доставени от Великобритания и Франция] - но само за кратко време. Руснаците винаги се учат. Те не ни дават втори шанс. И успяват в това."

 

"Не вярвайте на шумотевицата за това, че те просто хвърлят войниците в месомелачката, за да бъдат избити", добави той. "Те правят и това, разбира се - максимизират още повече въздействието на численото си превъзходство - но също така се учат и усъвършенстват."

 

Офицерите казват, че противотанковите ракети, доставени от Великобритания и САЩ през първите седмици на инвазията, са дошли навреме и са им помогнали да спасят Киев - както и леките многоцелеви ракетни системи HIMARS, които са били използвани с голям ефект и са им позволили да изтласкат Русия от Херсон през ноември 2022 г.

 

"Но често просто не получаваме оръжейните системи в момента, в който ни трябват - те идват, когато вече не са актуални", каза друг висш офицер, давайки за пример изтребителите F-16. Очаква се около дузина F-16 да бъдат въведени в експлоатация това лято, след като приключи основното обучение на пилотите. "Всяко оръжие си има свой собствен подходящ момент. F-16 бяха необходими през 2023 г.; те няма да са подходящи за 2024 г.", каза той.

 

И това е така, защото, според този офицер, Русия е готова да им противодейства: "През последните няколко месеца започнахме да забелязваме, че руснаците изстрелват ракети от Джанкой в Северен Крим, но без взривни бойни глави. Не можехме да разберем какво правят, а после разбрахме: Те са за определяне на обсега на действие", казва той. Офицерът обясни, че Русия е изчислявала къде е най-добре да разположи своите ракетни и радарни системи С-400, за да увеличи максимално площта, която могат да покрият, за да насочат F-16, като ги държат далеч от фронтовата линия и логистичните центрове на Русия.

 

Офицерите също така заявиха, че сега се нуждаят от по-основни традиционни оръжия, както и от безпилотни летателни апарати. "Нуждаем се от гаубици и снаряди, стотици хиляди снаряди и ракети", каза един от тях пред POLITICO, като изчисли, че Украйна се нуждае от 4 милиона снаряда и 2 милиона дрона.

 

Европа от своя страна се опитва да помогне на Украйна да компенсира колосалния си недостатък в артилерийските снаряди. И в тази връзка предложеното от Чехия закупуване на едро на артилерийски боеприпаси може да доведе до увеличаване на общия брой на артилерийските боеприпаси на Украйна от ЕС и извън него до около 1,5 млн. патрона на стойност 3,3 млрд. долара - но това все още е недостатъчно за това, от което тя се нуждае.

 

Офицерите подчертават, че им трябват и много, много повече хора. В момента страната не разполага с достатъчно хора на фронтовата линия и това задълбочава проблема с недостатъчната подкрепа от страна на Запада.

 

Въпреки това Украйна все още не е натиснала спусъка за набиране на войници преди очаквания руски тласък, тъй като властите се притесняват от политическите последици, които биха могли да донесат мобилизационните мерки на фона на отказа от наборна служба и избягването на документите за военна повинност. Залужний вече публично призова за мобилизация на повече войници още през декември, оценявайки, че Украйна се нуждае от поне още 500 000 души. Оттогава-насам въпросът за наборната служба сякаш просто увисва.

 

Миналата седмица генерал Олександър Сирски - заместникът на Залужний - внезапно обяви, че Украйна може би не се нуждае от толкова много нови войници. След преглед на ресурсите броят им е "значително намален" и "очакваме, че ще разполагаме с достатъчно хора, способни да защитават родината си", заяви той пред информационната агенция "Укринформ". "Говоря не само за мобилизираните, но и за доброволните бойци", каза той.

 

Планът е възможно най-много униформени служители, които са обвързани с бюрото, и такива, които изпълняват небойни функции, да бъдат прехвърлени на фронтовата линия след интензивно три- до четиримесечно обучение. Но висшите офицери, с които POLITICO разговаря, заявиха, че Сирски греши и "се поддава на разказите на политиците". След това, във вторник, Зеленски подписа някои допълнителни части към стария закон за мобилизацията, с които се затягат правните изисквания към украинските мъже в наборна възраст да регистрират данните си и се намалява минималната възраст за призоваване от 27 на 25 години.

 

 "Имаме не само военна криза - имаме и политическа криза", казва един от офицерите. Докато Украйна се пази от голям проект, "Русия сега събира ресурси и ще бъде готова да предприеме голяма атака около август, а може би и по-рано".

 

Така че Мъск може би все пак не е твърде далеч от истината.

 

Анализът е публикуван на politico.eu

 

Заглавието, преводът и редакцията са на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2660 |03.04.2024 Финансистът Левон Хампарцумян: Политическият терен в момента е разкалян, комисиите не са инструмент на закона . 5| 2600 |03.04.2024 Гонзо се похвали: Отчита се израстване при националите! . 2| 2553 |03.04.2024 Дейвид Камерън настоя съюзниците в НАТО да увеличат разходите за отбрана и подкрепата за Украйна . 0| 3328 |03.04.2024 Стоил Цицелков за ФрогНюз: Българите не са уморени да гласуват, избори 2 в 1 са напълно възможни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads