Реклама / Ads
0| 3352 |03.06.2022 НОВИНИ

Политолог за боя и средния пръст в НС: Те за това са избрани тези хора. Да не се лъжем

.
Ицо Хазарта и Костадин Костадинов са избрани за парламента точно затова, което видяхме през последните дни. Да не се лъжем. Те просто следват това, което очакват хората от тях.
 

С тези думи политологът Първан Симеонов  коментира в ефира на Нова телевизия средния пръст и спречкванията в пленарна зала на Народното събрание от изминалите дни.

 

„Ако сте гласували за Христо Хазарта – вероятно имате предвид неговото творчество, което казва много лоши работи за политическата класа. Едва ли сте гласували за него, защото е добър по латински, примерно“, добави той.

 

„Тук се играе за своите. Те знаят, че чуждите няма да ги харесат. Номерът е да стегнеш своите. Арман Бабикян – примерно, хвърляха яйца, риба, по някакви сгради, те като влязоха в парламента – влязоха с такава обществено поръка – да разчупят модела, да им натрият носа. За съжаление това е новото нормално“, смята Симеонов.

 

„Донякъде съм съгласен с казаното. Макар че аналогията между яйцата, които се хвърляха на протестите и неприличните жестове – не е особено удачна. В единия случай ставаше дума за кауза, която мобилизира десетки хиляди граждани. Във втория случай наблюдаваме едно много силно его в парламента, което със сигурност се харесва на клиентелата, на избирателите, на електората на тези партии. Съответно работи за имиджа на тези депутати. Но трябва да държим сметка за това къде минава допустимата граница в политическия театър“, каза от своя страна експертът по политически комуникации Иво Инджов.

 

„Не бива да се впечатляваме чак толкова от политическия театър, на който станахме свидетели. Имало е и по-драстични случаи и сблъсъци. България е детска градина в сравнение с някои парламенти по света, където се стига до масови мелета“, допълни той.

 

„Не мога да се отърва от мисълта какво би направила Нери в тази ситуация. Какво би казала, какво би си помислила. Пропълзя ми сред цялата тъга мисълта, че би пратила някой при децата горе, дошли на посещение в НС, да ги попита дали им е харесало видяното. И вероятно те щяха да кажат – да, хареса ни. Въпросът е дали публиката вече се е вдетинила дотолкова, или политическото представителство  е решило да заговори на по-символен и разбираем език“, коментира бившият депутат и PR специалист Арман Бабикян.

 

„Аз като репортер на времето какво ли не съм виждал в парламента. И държавен бюджет как се изхвърля през прозореца, и бой, и заплахи, че някои хора ще бъдат обесени по полюлеите. Да не разказвам, че да не разберат хората колко съм дърт. Така че това днес е може би по-модерна случка на същите неща. И в други парламенти са се били“, добави той.

 

„Според мен тук става въпрос за истината или лъжата. Христо Петров, който е по-интелигентен от 80% от групата на ГЕРБ, не е човек, който като мен ще излезе да говори културно на такива хора. Така че точно тези хора от ГЕРБ да се възмущават от Христо Петров е лъжа. Може би е театър, може би парламентът е място за театър, но фалша и истината са проблем. Христо Петров казва истината, но по начина, по който той звучи. Не казвам, че това е редно. Но един знак от него е колкото десет изказвания на Десислава Атанасова“, смята Бабиикян.

 

Що се отнася до възможността за предсрочни избори, Инджов коментира: „Безспорно е, че съдбата на това управление ще бъде решено на предсрочни избори. Аз отдавна прогнозирам, че вероятно предсрочните избори ще се случат около местните или заедно с тях през 2023 година, защото дотогава обединението на антигерб основа, изпълнението на собствени програми, захранването на собствената клиентела във властта, ще бъдат фактори, които ще надделеят над разделителните линии“.

 

„В един момент имаше усещането, че правителството ще падне всеки момент покрай Украйна, но там бяха начмерени едни компромиси в типично български стил. И сега правителството ще си управлява. Ако темата за Северна Македония не катурне правителството, според мен правителството ще оцелее“, посочи все пак той.

 

Първан Симеонов отчете, че преди месец правителството се клатеше много сериозно. „След това обаче започнаха да налучкват някакви правилни формули“, коментира той и добави: „Дойде времето на вразумяването. Ако преди президентът се караше, Трифонов заплашваше, сега какво се оказва - че правителството търси президента заради Македония, БСП и ДБ започнаха да говорят за стаблилността на страната и се оказа, че заплахите на Слави не са новина, а ежедневие. Така че има вразумяване на света, а и на нашето правителство“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3307 |03.06.2022 НАТО трябва да е готова за дългосрочен ангажимент в Украйна, заяви Столтенберг . 0| 3232 |02.06.2022 Политолог: Правителството да изясни смисъла от съществуването си. Офертата да свалим Борисов вече не стига . 0| 4103 |02.06.2022 Даниела Бобева: Не бих искала да съм на мястото на това правителство, който заплаче - дават пари . 0| 13734 |02.06.2022 Депутат на Слави призна: Все по-често се срамувам от това, че работя в Народното събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads