Реклама / Ads
7| 3433 |22.01.2022 НОВИНИ

Политолог: Радев може да се дистанцира от кабинета, ако започне да трупа негативи

.
Димитър Ганев
Животът на кабинета е непрогнозируем. В момента, в който властта започне да търпи негативи и падне първоначалния тласък на обществено доверие и тефлонът е изчегъртан, ще започне леко дистанциране на президентската институция от изпълнителната власт. Това е чистата политическа логика. Най-големият капитал на президента е обществената му подкрепа.
 

Това заяви пред bTV политологът от "Тренд" Димитър Ганев в деня, в който Румен Радев встъпва в длъжност за втория си мандат.

 

Според него отношението на държавния глава към изпълнителната власт обаче в момента ще е различно, защото кабинетът се счита за по-скоро приятелски. Конфронтация, каквато видяхме между Радев и правителството на Бойко Борисов, няма да има.

Андрей Райчев смята, че трудният въпрос ще бъде каква политика ще води Радев при втория си мандат.

 

"Има по-скоро приятелски кабинет и това е голямо предизвикателство, защото той трябва да създава нов позитивен дневен ред или след няколко месеца да се върне към линия на конфронтация, която ми се струва малко вероятно", посочи Райчев.

 

По думите му първият мандат на Радев е започнал с първата загуба на Борисов на рпезидентските избори, с което е започнала и конфронтацията между двамата.

"Там се фиксира и прекалено Радев и, вместо да изгражда отношения, рязко ги влошават. Тръгна на зле. Рейтингът на Борисов стана 60% за два месеца и той тръгна да си връща след загубата. Започнаха едни скандали с госпожа Десислава Радева - дребна административна история, която обаче се разви в искане за импийчмънт и се стигна до кулминацията с влизането на прокуратурата в Президентството", посочи Райчев.

Той прогнозира, че настоящият кабинет ще издържи до септември 2023 г., когато ще има местни избори. Тогава партиите, които в момента са обединени от негативната задача да свалят Борисов от власт, ще трябва да водят собствени кампании.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5904 |22.01.2022 Плевнелиев пак стреля с критиките на ГЕРБ по Радев . 6| 3105 |22.01.2022 Къде може да се ваксинирате през уикенда? . 3| 3228 |22.01.2022 Вторият мандат: Радев и Йотова встъпват в длъжност . 19| 15323 |21.01.2022 Андрей Райчев: Радев изглеждаше свален. Обяви война и победи. БСП е в предсмъртно състояние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads