Реклама / Ads
8| 3581 |05.02.2021 НОВИНИ

Политологът Борис Попиванов: В парламента шоуто надделява над парламентаризма

.
Борис Попиванов
С падането на нивото на политическото говорене, парламентът през последните години като че все повече излиза от ролята си на основна представителна институция, където би трябвало да се противопоставят и консолидират интересите, свързани с развитието на страната. Нормално е да има политически „престрелки“, но Народното събрание все повече се превръща в политически театър. Шоуто надделява над парламентаризма.
 

Това коментира пред Радио София политологът Борис Попиванов:


Според него не можем да имаме устойчива демокрация, ако хората не виждат и не вярват, че институциите вършат някаква работа.


Заявката на президента Румен Радев за втори мандат безспорно беше силен акцент от отминаващата седмица и тя предизвика редица коментари, допълни политологът. Според него напрежението между институциите едва ли ще се уталожи скоро, имайки предвид наближаващите избори. Още повече, че има съществени различия по фундаментални въпроси и теми на политическата система между премиера и президента.

„Институциите да работят в единство, според премиера Борисов, значи да работят съгласно това, което той казва. В историята ни няма друг президент, който толкова много и последователно да е атакуван от управляващите и от близки до тях медии и анализатори. Напрежението до голяма степен е обусловено от желанието президентът да бъде изтласкан от голямата политическа игра. Изглежда като неудобен за управляващите. Каквото и да направи или каже, то ще се разглежда като нещо недопустимо.“, каза още той.


Като пример за това Попиванов посочи датата за изборите – „все беше неподходяща“.


След като няма полезен ход, президентът не се старае да се хареса на премиера, а да очертае хоризонт на алтернативата на сегашния модел.


Относно изборите политологът изтъкна, че обстановката е нетипична (заради епидемията) и може много бързо да настъпят промени в нагласите, предпочитанията на хората и съответно – на постижимите електорални проценти на партиите. Кампаниите също ще са по-различни от друг път.


Има нови политически субекти, но за някои от тях имаме впечатления – тези, които са с лидери Май Манолова или Цветан Цветанов, например. Партията на Слави Трифонов („Има такъв народ“) не се е явявала на избори и е трудно да се предвиди подкрепата за нея от страна на почитатели или привърженици. Със сигурност няма да бъде всепомитаща сила на политическата сцена, каквито бяха при появата си НДСВ и ГЕРБ, отбеляза още Борис Попиванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8981 |05.02.2021 Копринка Червенкова: Сблъсък Борисов и Радев ще бъде сложен и няма да е в полза на Борисов . 35| 4526 |05.02.2021 Елена Йончева твърди, че има договорка между Нинова и Борисов за Коалиция на спасението . 13| 4133 |03.02.2021 Ден 210: Къде беше Борисов при полицейското насилие на 2 септември? . 41| 11202 |03.02.2021 Ексшефът на МВР от кабинета ”Борисов 3”: Не можех да откажа подписването на договора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads