Реклама / Ads
2| 2942 |18.01.2023 НОВИНИ

Политологът доц. Любенов: БСП ще закъса на изборите, ГЕРБ играе двойствена игра

.
Милен Любенов
БСП има нулев шанс да реализира този мандат. Това заяви пред БНР доц. Милен Любенов, който е доктор по Политология и преподавател по Политически науки в СУ. „Президентът връчи мандата на партията, която има най-малък шанс. Върви се към формално изчерпване на процедурата, разпускане на НС и насрочване на предсрочни парламентарни избори“.
 

БСП ще получат още по-нисък резултат на следващите избори, прогнозира той.


Без реформи в партиите, така че да изведат лица, които да работят за по-широко доверие, няма да излезем от кризата, категоричен е политологът.


Президентът е основен фактор в българската политика вече месеци наред, посочи той.


„Радев влезе във война с почти всички политически партии. Недоверието вече превишава доверието към него в изследванията на почти всички агенции. Очаквам доверието към президента да продължи да ерозира. Той можеше да бъде по-активен фактор и да съдейства повече за съставяне на правителство. Вместо това влизаше в пререкания с някои от партиите, използвайки крайни определения. Това не допринесе за стабилизиране на политическата ситуация“.

ГЕРБ играе двойнствена игра, твърди доц. Любенов.


„Казват, че правят усилия за създаване на правителство и не искат министри. Но и преди скандала с Nexo се опитаха да заформят друг-с британеца, издирван за тероризъм. Очевидно е , че ГЕРБ иска да отиде на предсрочни избори. Мислят си ,че ще ги спечелят с висок резултат“.

 
Политологът не мисли, че ДБ щяха да успеят да реализират третия мандат.

„Това означаваше управление с ГЕРБ и ДПС. Те не биха предприели такава убийствена стъпка. Щяха да загубят много. ПП нямаше да влязат в такава коалиция“.


Той прогнозира, че скандала с Nexo вероятно ще се използва в рамките на предстоящата предизборна кампанията.


Трябва да се промени нещо в партиите от демократичното пространство, обясни още доц. Любенов.


„ПП и ДБ да се явят заедно на избори е едно такова решение. Ако бъде разбито статуквото в големите градове на страната, това ще бъде тежък удар за ГЕРБ. Те се опитват да разделят ДБ от ПП“


Ако президентът искаше да раздели ДБ от ПП, щеше да връчи мандата на ДБ, каза още той.


Доц. Любенов не изключва възможността през тази година да отидем два пъти на парламентарни избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3326 |10.01.2023 Политологът Ивайло Динев: Съперниците преговарят, враговете отиват на нови избори . 9| 4995 |07.01.2023 Политологът Д. Смилов: ГЕРБ разделя ДБ и ПП! БСП, ГЕРБ и ДПС могат да подкрепят Янев . 3| 3409 |07.01.2023 Политологът Хр. Панчугов: Президентът си играе с електората на БСП, вероятно третият мандат ще е там . 0| 3072 |06.01.2023 Политологът доц. Любенов: Кабинет с третия мандат ще е със задкулисни договорки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads