Реклама / Ads
0| 4401 |28.05.2022 НОВИНИ

Шефът на Европол: Ще следим оръжия за Украйна да не попадат в престъпни групи

.
Катрин де Бол
Директорът на полицейската служба на Европейския съюз Катрин де Бол е разказала пред вестник Welt am Sonntag, че Европол има опасения, че предоставеното на Украйна оръжие за защита от руското нападение може да попадне в ръцете на криминални групи, съобщава Der Spiegel.
 

"Ние искаме да предотвратим повторение на ситуацията, която се случи преди 30 години по време на войната в Югославия. Оръжието от тази война и досега се използва от престъпни групировки", е обяснила тя.


По думите на де Бол, Европол ще сформира международна работна група с цел да не се допусне това. Директорът на Европол е разказала, че европейските полицейски служби проследяват преместването на известни терористи и екстремисти между ЕС и Украйна.


По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин при своята визита в Украйна заяви, че американските власти не разпологат с достатъчен брой експерти на територията на страната за пълноценен мониторинг на ситуацията с предаването на доставеното оръжие.


Впоследствие на изслушания в Конгреса на САЩ, Лойд Остин напомни на президента на Украйна Владимир Зеленски за важността на контрола за използването на доставяното в Киев оръжие, за да не попадне то в други ръце.


Белгийката Катрин де Бол е начело на европейската полицейска агенция Европол от 1 май 2018 година. Тя е първата жена, която заема този пост. Тя има четиригодишен мандат. Европол, чиято централа е в Хага, има за цел да координира дейността на полицейските служби на европейските държави в предотвратяването и борбата им с тежката международна организирана престъпност. Акценти в работата на агенцията са борбата с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари, съобщава Банкеръ Daily.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3352 |26.05.2022 Шефът нa Комисията зa защита нa пoтpeбитeлитe е осбоводен от поста . 0| 3005 |24.05.2022 Шефът на ЕК: Да не оставяме необърнат камък за възстановяването на Украйна, включително замразените руски активи . 0| 6991 |24.05.2022 Шефът на ГРУ Кирил Буданов: В Русия е възможен само държавен преврат в сянка . 0| 5020 |23.05.2022 Шефът на лабораторията на границата сезира прокуратурата, след като депутат от ПП заговори за подкуп от 6 млн. лева и контрабанда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads