Реклама / Ads
0| 2986 |24.05.2022 НОВИНИ

Шефът на ЕК: Да не оставяме необърнат камък за възстановяването на Украйна, включително замразените руски активи

.
Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Европейският съюз не трябва да остави камък необърнат за възстановяването на Украйна, включително, ако е възможно, руските активи, които сме замразили. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си на Световния икономически форум в Давос.
 

Според нея Русия „третира милиони хора не като човешки същества, а като безлично население, което трябва да бъде преместено или контролирано, или поставено като буфер между военни сили, опитвайки се да потъпче стремежите на цял един народ с танкове“.

 

Фон дер Лайен бе категорична, че тази агресия трябва да бъде стратегически провал и подчерта, че Украйна трябва да спечели тази война.

 

Тя обеща, че ЕС и международните партньори „ръка за ръка ще помогнат на Украйна да се издигне от пепелта, дори ако това изисква колосална работа“.

 

Шефката на ЕК обвини Русия, че използва енергийните доставки и продоволствената сигурност като глобално оръжие.

 

Правейки сравнение между решенията на съветския лидер Йосиф Сталин за голодомора през 30-те години на миналия век, тя заяви, че днес „армията на Кремъл конфискува запасите от зърно и машините“, а „руската артилерия бомбардира складовете за зърно в цяла Украйна“.

 

По предложение на Европейската комисия ЕС ще създаде международна платформа за дарения, управлявана съвместно от изпълнителния орган на ЕС и Украйна, която ще съчетава реформи и инвестиции, каза тя.

 

От началото на войната на 24 февруари досега ЕС е отпуснал 2 млрд. евро военна помощ за Украйна и е мобилизирал повече от 4 млрд. евро за макрофинансова помощ, хуманитарна помощ и подкрепа за държавите от ЕС, които приемат бежанци от Украйна.

 

Тя прие и пет пакета от санкции срещу Русия, насочени срещу отделни лица, включително руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, както и забрана за износ на луксозни стоки и внос на въглища и изключване на руските и беларуските банки от използването на международната платежна система SWIFT.

 

Миналата седмица Фон дер Лайен обяви допълнителен пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на 9 млрд. евро, който се очаква да бъде одобрен от лидерите на ЕС на срещата на върха следващата седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6980 |24.05.2022 Шефът на ГРУ Кирил Буданов: В Русия е възможен само държавен преврат в сянка . 0| 5003 |23.05.2022 Шефът на лабораторията на границата сезира прокуратурата, след като депутат от ПП заговори за подкуп от 6 млн. лева и контрабанда . 0| 3408 |23.05.2022 Шефът на ДАБ каза накъде ще се пренасочват украинските бежанци . 0| 3850 |23.05.2022 Шефът на украинското разузнаване: Имало е покушение срещу Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads