Реклама / Ads
9| 3165 |29.04.2023 НОВИНИ

Полша конфискува ”шпионско гнездо” на руското посолство във Варшава. Кремъл заплаши с отговор

.
Полските власти конфискуват училището към руското посолство във Варшава. Този ход бе определен като “незаконен” от Руската федерация, която заплаши с отговор решението. На място има полиция и градски власти.
 

Училището е предназначено за деца на дипломати. Спорът около многоетажната сграда от 70-те години на миналия век, наречена от гражданите на Варшава "шпионското гнездо“, продължава вече година. Според говорителя на полското външно министерство сградата принадлежи на кметството във Варшава. Представител на общината не е коментирал, предават от агенция "Франс прес".

 

Полското външно министерство смята, че сградата е заета незаконно.

 

"Апелът на Министерството на външните работи е свързан с несъответствието между количеството притежавани руски недвижими имоти в Полша и полските недвижими имоти в Русия, както и липсата на перспективи за намиране на решение на този въпрос в обозримо бъдеще“ се казва в изявление на министерството миналата година, цитирано от руската редакция на BBC.


Пратеникът на Москва Сергей Андреев заяви, че това нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношевия и категорично посочи пред държавната агенция РИА Новости, че ще има реакция. Каква ще е тя - не е ясно. 


"Смятаме, че училището към посолството е част от нашата дипломатическа мисия“, допълни той. Андреев каза, че училището ще продължи да работи в друга част на сградата на руското посолство

 

Дипломатът каза, че действията на полските власти са били очаквани, затова руското посолство е подготвило други помещения за продължаване на занятията.

 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече случващото се във Варшава провокация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2814 |28.04.2023 Великобритания и Полша подписаха споразумение за доставка на британска въздушна отбранителна система . 0| 2649 |28.04.2023 Великобритания продава на Полша ракети за 1,9 млрд. паунда . 1| 2886 |24.04.2023 Спор: Зам.-външният министър на Полша обвини Германия за войната в Украйна . 0| 3757 |22.04.2023 Полша цака 2 милиарда и 400 милиона долара в помощ на фермерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads