Реклама / Ads
13| 3017 |09.11.2021 НОВИНИ

Полша се притеснява от ескалации и въоръжен конфликт с Беларус

.
Тълпи от стотици мигранти от Беларус се опитват да нахлуят в Полша. Става дума за стотици хора, които щурмуваха телената ограда по границата. Варшава предупреждава, че са възможни ескалации и избухване на въоръжени конфликти.
 

Политическият фактор 

 

Европейският съюз и НАТО смятат, че става дума за оркестрирани действия от страна на беларуския президент Александър Лукашенко, който целенасочено докарва мигранти в страната си, за да ги изпрати след това към границите на блока. Брюксел смята, че  тези действия са отговор на Лукашенко срещу санкциите, наложени върху Минск заради репресиите на беларуските власти. Напрежението в прибалтийската държава остава високо, след като през август 2020 г. Лукашенко спечели изборите в страната и по този начин затвърди 27-годишния си диктат. Смята се, че изборите са били нагласени. В страната избухнаха протести а демонстрантите, политическата опозиция и независимите медии бяха подложени на репресии от страна на беларуските власти. 

 

Ниските температури по границата вече взеха първите си жертви през изминалите седмици. Според активисти жени, деца и млади мъже стават пионки в политическата игра между Беларус и съседите на страната. 

 

Според шефа на полската Национална сигурност мигрантите са под контрола на беларуски войски - нещо, което военното министерство в Минск отрича. 

 

Случващото се по границата обаче е добра възможност за управляващата консервативна партия в Полша в момент, в който Варшава и Европейският съюз са в пореден конфликт заради проблемите с върховенството на закона. В момента много държави, които иначе са в остро противоречие с Полша, сега застанаха зад гърба й. Такива например са Германия и Нидерландия. Самата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази своята солидарност за мигрантската криза по време на среща с полския премиер Матеуш Моравецки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3006 |29.10.2021 Брюксел предложи компромис на Полша, но сипа сол в отворена рана . 11| 3433 |27.10.2021 Въпреки дебатите: ЕС глобява Полша с 1 милион евро дневно . 19| 3670 |24.10.2021 Проф. Момеков: Хората не се притесняват да подарят гърди на дъщеря си, но се притесняват от една ваксина . 4| 3501 |21.10.2021 Politico: Полша играе на ”Руска рулетка” с ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads