Реклама / Ads
0| 5784 |05.03.2022 НОВИНИ

На полско-украинската граница Кулеба поиска от Блинкън изтребители и ПВО системи

.
Антъни Блинкън, Дмитро Кулеба Източник: Reuters
Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба на границата между Украйна и Полша, предадоха световните агенции. Срещата е израз на подкрепа от страна на САЩ към Украйна в десетия ден от руската инвазия в тази страна.
 

При засилена охрана Блинкън и Кулеба проведоха разговори в палатка на граничен пункт, където бежанци, предимно жени и деца, също преминаваха с малкото си вещи в подвижен багаж и раници.

 

"Целият свят стои зад Украйна, точно както аз стоя тук, в Украйна, с моя приятел, с моя колега", каза Блинкън.

 

"Надявам се, че украинският народ ще може да види в това една ясна демонстрация, че ние имаме приятели, които буквално са застанали до нас", заяви Кулеба след срещата с Блинкън на граничния пропускателен пункт "Корчова-Краковец".

 

По време на срещата Кулеба е заявил на Блинкън, че неговата страна има нужда от изтребители и от системи за противовъздушна отбрана и е определил като знак  на слабост отказа на НАТО да обособи зона забранена за полети над Украйна. Той отбеляза, че Украйна в крайна сметка ще спечели войната си с Русия, но международните поддръжници на Киев трябва да окажат повече помощ, за да прекратят конфликта по-скоро.

 

"За никого не е тайна, че нашето най-силно искане касае изтребителите, щурмовите самолети и системите за противовъздушна отбрана", е казал Кулеба на Блинкън.

 

"Само в събота украинските сили свалиха три руски самолета", е информирал той и допълнил: "Ако продължавате да ни предоставяте необходимото оръжие, цената на руската военна инвазия ще бъде по-ниска. Това ще спаси много животи, много къщи...".

 

Според Кулеба няма напредък в преговорите с Русия за прекратяване на огъня на границата на Украйна с Беларус, но "трябва да продължим да говорим", за да сложим край на войната.

 

По-рано украинският президент Володимир Зеленски говори пред американските сенатори. От тях той поиска Украйна да получи самолети руско производство, с които да брани въздушното си пространство. А снощи украинският лидер яростно разкритикува НАТО за отказа да въведе зона, забранена за полети над Украйна, твърдейки, че решението даде на Русия „зелена светлина“ да продължи да обстрелва страната му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3815 |25.02.2022 Кулеба: Русия планира мащабна диверсионна операция и ще обвини Киев . 0| 2953 |25.02.2022 Кулеба потвърди: Руската армия е ударила детска градина и сиропиталище . 0| 3165 |25.02.2022 Молдова е затворила границата си към 22 часа снощи . 6| 3203 |24.02.2022 Украйна: Руски войски преминаха държавната граница в района на Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads