Реклама / Ads
0| 2853 |31.08.2022 НОВИНИ

Помпео: България има шанс да бъде енергиен център в Югоизточна Европа

.
Майк Помпео
България има шанс да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа. Това заяви в София бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео. Той говори на организирана от КРИБ лекция.
 

Тя бе на тема „Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“. 

 

"Само защото страната ви реши да откаже да плаща в рубли, Путин нареди на нефтените си картели да спрат доставките за вас", каза Помпео. Според него края на доставките за България е изправил бизнесите пред перспективата да нямат надежден източник на енергия. С отказа си от ядрената енергия и въглищата и с непосредствения преход към енергийни източници, разчитащи на слънцето и вятъра, "ние предадохме собствените си народи", добави той.

 

"Можем да начертаем нов път и съм уверен, че България ще го направи", заяви Помпео и добави, че отговорът на проблемите с енергийните доставки не трябва да се търси в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ. Българската икономика се нуждае от 3 млрд. куб. м газ на година, а страната има залежи от 500 млрд. куб. м, каза Помпео и призова за намаляване на бюрокрацията, така че тези залежи да се добиват на цени, които всеки български гражданин може да си позволи.

 

"Съвременните фракинг технологии за добив на шистов газ са много по-чисти от руския петрол. Не позволявайте на тесногръди, зле информирани, неосноваващи се на факти аргументи на шепа активисти да унищожат бъдещето на вашите народи. САЩ ще помогнат на България. Ще дойдат най-добрите американски компании, за да помогнат и научат страната ви да разработва тези ресурси", каза още Помпео, цитиран от НТВ.

 

Той припомни, че когато добиването на шистовия газ се е развивало в САЩ е имало слухове, че това ще доведе до земетресения, пожари и други природни бедствия. Това се е пропагандирало от "тези, които са от ляво", както и от тези, които не са имали интерес САЩ да използват такива изкопаеми горива. В САЩ обаче са се позовали чрез факти от научен характер. Основната задача да бъде използвана науката, за да се обясни по какъв начин се добива газ чрез фракинг, допълни той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2879 |31.08.2022 България открива генерални консулства в Дюселдорф, Единбург и Лион . 0| 5370 |31.08.2022 Полу-истини и псевдосъбития: Защо България слуша тези глупости? . 0| 2711 |31.08.2022 Външно осъди изявленията на Еди Рама, че България е блокирала преговорите на Албания за еврочленство . 0| 2724 |31.08.2022 Майк Помпео видя България като енергиен хъб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads