Реклама / Ads
0| 3068 |29.03.2022 НОВИНИ

Поптодорова вижда шанс за напредък в преговорите между Украйна и Русия

.
Елена Поптодорова Източник: стопкадър, БНТ
Би могло да се постигне напредък в преговорите между Русия и Украйна в днешния ден, доколкото вече излязоха съобщения за някакви предварителни нагласи и на двете страни. Това смята бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова.
 

„Разбира се, това трябва да се провери на масата на преговори. Важното е, че според съобщения руската страна е готова да се откаже от абсурдните си искания за денацификация и демилитаризация“, отбеляза тя.

 

От друга страна Зеленски съобщи, че има готовност да разговаря за статута на двете републики Донецк и Луганск, както и за неутралния статут на самата Украйна, допълни Поптодорова.

 

„Има нещо много любопитно, което пак предстои да бъде проверено на практика - че Русия е готова да не обсъжда сега статута на руския език като официален за Украйна, което е едно от исканията на руската страна“, коментира още тя.

 

По думите й, щом се стига до договаряне на конкретика, означава, че страните имат намерение да вървят напред.

 

Според Поптодорова обезсърчително и тревожно обаче е „смачкването“ на интервюто на Володимир Зеленски към независими журналисти в Русия, което беше забранено да бъде цитирано и дори споменавано в страната.

 

„Това интервю съдържаше програмата за преговори, то съдържаше отстъпките на Украйна. Очевидно на Кремъл и на Путин, съответно, е необходимо да се представи пред руската общественост една пълна, грандиозна победа. Така ще бъде опаковано това споразумение“, смята тя.

 

Според нея постигането на споразумение няма да сложи край на войната между Русия и Украйна, но поне може да сложи края на смъртта и на жертвите.

 

Поптодорова коментира и срещата на страните от НАТО от Югоизточна Европа, като изтъкна, че тя не включваше всички много необходими лидери от нашето съседство, но отбеляза, че тя е много важно начало на изграждане на този регионален формат.

 

„Виждам тази среща на тези четирима лидери като една тухла в един много сложен градеж, но той ще бъде свързан с това да се осигурят връзките и в инфраструктура, и в транспорт, и в дигитално отношение, и в икономическо отношение, и дори в психологическо, защото тези хора ще оставят наследство, така че следващите да могат да продължат нататък“, каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6510 |28.03.2022 Инджев: Пожълтели и посинели са улиците в демократичните държави. Да виждате това в София? . 0| 3462 |28.03.2022 Лавров за преговорите: Не бих искал да виждам никакви совалки от западните ни колеги . 0| 4929 |26.03.2022 Поптодорова: Реакцията на Митрофанова беше грубиянска, търсеше провокация. Трябва да бъде тотално изолирана . 0| 3021 |26.03.2022 Никола Минчев след 100 дни управление: Справяме се добре. Не виждам предпоставки за предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads