Реклама / Ads
2| 2503 |13.04.2023 НОВИНИ

Поредица от гафове: Връзката на Байдън с Ирландия

.
Американският президент Джо Байдън често говори за своите ирландски корени и любовта си към страната. Но не всички негови коментари се приемат добре. SkyNews разказва.
 

"Хората с оранжеви дрехи не са добре дошли"


Когато Байдън беше вицепрезидент през 2015 г., той се пошегува, когато тогавашният ирландски премиер Енда Кени посети къщата му във Вашингтон на Деня на Свети Патрик.


"Всеки, който носи оранжево, не е добре дошъл... само се шегувам“, каза той със зелена вратовръзка, докато се усмихваха за снимка.


Оранжевото е цветът, свързван с протестантското мнозинство в Северна Ирландия, докато зеленото се използва като символ от предимно католически ирландски националисти. Шегата за сметка на Оранжевия орден, който включва депутати от Демократическата юнионистка партия (DUP), доведе до критики от тяхна страна и реакции в социалните мрежи. 


"Може да съм ирландец, но не съм глупав" 


Миналата година по повод Деня на Свети Патрик Байдън изнесе реч в Белия дом и се пошегува със съпругата си Джил и ирландските им корени. 


"Отче, преди да започна, благослови ме, защото съм на път да съгреша... Добре, просто искам да знаеш, може да съм ирландец, но не съм глупав. Ожених се Дъщерята на Доминик Джакопа (дядото на Джил Байдън), така че сега имам малко италианска кръв в себе си", заяви Байдън. 


Някои се засмяха на шегата на Байдън, но коментарът му остави и място за недоволни в социалните мрежи. Президентът е повтарял тази шега неведнъж.


Друг гаф на Байдън се отнася до далечен негов роднина - ръгбиста Роб Киърни, който играе в националния отбор на Ирландия,  победила паметно през 2016 година световните шампиони от Нова Зеландия в мач в Чикаго, предават от БНР. Байдън обаче нарича Нова Зеландия, чието прозвище е All Blacks (или "целите в черно", заради екипа им), Black and Tans, което е името на британска полувоенизирана група, която брутално е репресирала противниците на британското управление по време на войната за независимост на Ирландия. Точно Black and Tans убиват 14 души и раняват други 40 по време на келтски футболен мач в Croke Park в Дъблин през 1920 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3381 |13.02.2023 Нова поредица от земетресения разтресе Турция . 1| 3601 |11.01.2023 Андрей Райчев: На Борисов му остава да махне само една връзка - връзката между ПП и ДБ . 23| 10850 |04.01.2023 Доган с пророчески анализ за ГЕРБ, ПП и връзката между тях от преди 13 години? . 6| 5962 |22.12.2022 Ядреният синтез: Връзката, която Русия и Запада просто не могат да скъсат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads