Реклама / Ads
8| 2916 |23.06.2024 НОВИНИ

Поредни обещания: Ще стане ли готова АМ "Струма" през 2030 г. и ще бъде ли най-скъпата в света?

.
Източник: БГНЕС
Магистрала "Струма" ще бъде готова изцяло - от София до Кулата, през 2030 година. Ще направим всичко възможно сроковете да бъдат спазени, те са напълно реалистични, заяви Стоян Николов - член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", по bTV. 
 

По думите му продължава работата по подпорните стени на "Струма". 

 

"В момента са предприети мерки за изграждане на дренажна система, за да може водата да бъде отведена. По-рано такава система не е била предвидена. Липсвали са средства за по-адекватна поддръжка - през последните три години сме с доста ограничен финансов ресурс по договорите за пътно поддържане", посочи той.

 

От утре ще бъде въведена временна организация на движението във връзка с модернизацията на пътя Мездра-Ботевград. Единият от възможните маршрути за преминаване е проходът „Петрохан“, коментира Стоян Николов. 





“След множеството проведени срещи на министъра на регионалното развитие и благоустройство с местни кметове, депутати, Главна дирекция „Национална полиция“, сме стигнали до варианта проходът „Петрохан“ да се използва за движение за тежкотоварни камиони в часовете от 9:00 до 16:00 часа. През уикенда също няма да се движат такива“, посочи той.

 

„Основният обход е София – Ябланица – Долни Дъбник – Монтана и обратно. Има допълни варианти – през Роман, Мездра, Враца, до Монтана. И в посока София – през прохода „Петрохан“, допълни Стоян Николов.

 

Експертът коментира и идеята да има винетка за един ден, но не се ангажира да посочи цената ѝ. 

 

Припомняме, че магистрала Струма трябваше да е готова преди летните Олимпийски игри в Гърция през 2004 г. Много отбори от различни страни искаха да се готвят за големия форум у нас, но нищо не се получи.

 

Първото правителство на Борисов обяви „Струма“ за свой приоритет през 2009 г. Преди това тя бе приоритет за тройната коалиция - НДСВ, БСП и ДПС.

 

През 2010 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев каза по време на парламентарен контрол, че магистрала "Струма" винаги е била тотален приоритет за пътната агенция и министерството. Има изоставане, но нали тази магистрала трябваше да е готова за Олимпийските игри в Атина през 2004 и е посочена като приоритет поне отпреди 25 години,
каза министърът.

 

През 2024 г. магистралата още не е готова, а  шефът на АПИ Стоян Николов се кълне, че щяла да бъде завършена през 2030 г. Това означава, че няма да е готова за следващите Олимпийски игри след Париж - през 2028 г. в Лос Анжелис, САЩ. А може би ще стане за по-следващите - в Австралия? Някой вярва ли още на българските чудеса?

 

Със сигурност обаче строежът ще се окаже един от най-скъпите или дори най-скъпият в света. Засега строителството на километър е почти два пъти по-скъпо от това в Германия при подобни теренни условия.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3542 |23.06.2024 Вой на сирени късно снощи и рано тази сутрин в Габрово вдигна хората на крак . 0| 3080 |23.06.2024 С деца на море. Ето кои са най-подходящите плажове за малчуганите . 2| 2275 |23.06.2024 АПИ ни обещават да няма ремонти, които да затрудняват пътуването ни до морето това лято . 1| 2309 |23.06.2024 Цените на ягодите и черешите тръгнаха надолу. Най-голямо намаление има при картофите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads