Реклама / Ads
0| 6064 |27.03.2007 НОВИНИ

Посланик Джон Байърли: Американската армия е жертва. Виновните да се накажат, ако може...

.
„Американската армия е жертва”. Това заяви по повод инцидента в сливенския бар-дискотека „Империя”, където миналата нощ бяха бити двама US войници, посланикът на САЩ в София Джон Байърли в предаването „Денят започва” на БНТ. „Очакваме пълно разследване на инцидента и виновниците да се накажат, ако е възможно”, допълни дипломатът.
 
Този изолиран случай няма да повлияе на сътрудничеството между България и САЩ. Това пък заявиха от Министерство на отбраната, след като забавиха с близо денонощие информацията за скандала. От МО уточниха още, че според споразумението за българо-американско сътрудничество, американските власти са приели, че военнослужещите им ще се съобразяват с българските закони.
Днес шефове от МО и Генщаба свикват съвещание, за да се изянси ситуацията и да се предприемат мерки за изглаждане на отношенията с американските военни, които били меко казано „озадачени” от побоя срещу техните колеги. Те настояват представители на MP (Военна полиция) да участват заедно с нашите спецове от ВКР (Военното контраразузнаване) в разследването на баталията в дискотеката на футболния класик Йордан Лечков.
Охраната на дискотека „Империа” е предотвратила невероятно меле, при което американците е можело да пострадат много сериозно. Срещу тях са налитали и други мъжаги от Сливен и само твърдите действия на гардовете е спасило янките, разказали наемателите на заведението в полицията. Скандалът между американците и местните избухнал в неделя, около 4 часа сутринта. Според очевидци търкала е продължил около 30 секунди. Преди това американците закачали други клиенти, целели ги с фастъци и се заливали от смях. Подвиквали и и на танцуващи девойки. Това бил поводът да пламне искрата, след което янките се озовали в болница, единия със съмнение за комоцио. Преди да пристигнат ченгетата обаче тримата родни биячи изчезнали в хладната утрин. Дори и да ги знаят кои са, очевидците на търкала едва ли ще ги издадат, за да не пострадат, признаха пред „Фрогнюз” разследващи.

Двамата американски войници, станали причина за скандала и пиянския бой, са глобени и светкавично изпратени обратно в американска военна база на ВВС в Германия. Те са били част от подразделенията, дислоцирани в ямболската авиобаза „Безмер” за участие в учението ”Тракийска пролет”, което ще продължи до 7 април.
„Вече две години дискотеката e отдадена под наем на фирма, която носи отговорност за стопанисването и безопасността”, заяви сливенския кмет Йордан Лечков.
МО се опита да скрие скандала и в продължение на 24 часа наложи информационно затъмнение върху случилото се.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 390 |20.04.2024 Румен Спецов: Сериозен удар срещу наркотрафика на „Митници“, МВР и НАП . 1| 481 |20.04.2024 Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ" . 5| 709 |20.04.2024 Радев за Главчев: Все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР . 7| 1520 |20.04.2024 Кирил Петков за завладяната държава, регулаторите, зависимостите, малката корупция и НСО /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads