Реклама / Ads

21| 3685 |28.11.2020

S&P потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива

.
Източник: БГНЕС
Стабилна остава перспективата пред дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България. Това сочи доклад на международната агенция Standart&Poor’s Global Ratings.

S&P отбеляза в обобщения си доклад подобрението в очакванията за развитието на българската икономика, тъй като вътрешното търсене е по-устойчиво на въздействието на пандемията, отколкото са били предварителните оценки на агенцията, информират от Министерството на икономиката.

 

От агенцията предупреждават, че е възможно рейтингът на страната ни да бъде понижен, ако свиването на икономиката се окаже по-дълбоко или последващото възстановяване се забави. Това вероятно би довело до продължителна фискална консолидация и непрекъснато нарастващ нетен публичен дълг през следващите няколко години.

 

Макар и в средносрочен план да е малко вероятно, от агенцията не изключват възможността кредитния рейтинг на страната ни да стане отрицателен, ако се наблюдават увеличени дисбаланси във финансовия сектор у нас.

 

Спадът на БВП през 2020 г. е ревизиран до минус 4,5 на сто спрямо минус 6,5 на сто, заложен в прогнозата на S&P Global Ratings от май. Бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година, след което се очаква бърза консолидация, съпроводена със значителен приток на европейски средства.

 

От рейтинговата агенция отчитат също и включването на българския лев в ERM II и присъединяването на България към Банковия съюз. Отчита се и фактът, че процесът по окончателното присъединяване към еврозоната ще засили сътрудничеството между БНБ и ЕЦБ се очаква да отнеме няколко години.

 

Стабилната перспектива отразява очакванията на агенцията за бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години. Това ще позволи бърза фискална консолидация и ще ограничи нарастването на публичния дълг.

 

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг, ако възстановяването на българската икономика бъде придружено с по-бърза фискална консолидация, както и подобрение във външните баланси,надхвърлящи очакванията на агенцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Борисов потвърди ветото ни върху македонското еврочленство и пред посланиците на ЕС 14| 3406 |23.11.2020 . Сутрешният рейд на властта: Министри помпат рейтинга на кабинета 27| 4931 |17.11.2020 . Съдия: Опасенията за Гешев не само се потвърдиха, но се оказаха скромни 7| 9832 |02.10.2020 . Втора инстанция потвърди доживотната присъда на убиеца от Сотиря 3| 4098 |17.09.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ