Реклама / Ads
0| 2882 |22.11.2022 НОВИНИ

ЕП: Повече жените в бордовете на големите компании в ЕС

.
Днес беше прието законодателство, с което ще бъде увеличено броят на жените в бордовете на големите компании в общността. Очаква се до м. юли 2026г. в повече жени да заемат ръководни позиции. Приемането на предложението се случва десет години, след като бе направено за първи път.
 

На пленарната си сесия в Страсбург евродепутатите одобриха нови правила, според които до м. юли 2026г. всички големи дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, ще трябва да вземат мерки за увеличаване на броя на жените в техните ръководства. Това съобщават от пресслужбата на ЕП.

 

Приемането на т.нар. директива относно „Жените в управителните съвети“ се случва десет години след като предложението бе направено за първи път. Тя има за цел да въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в дружествата.

 

До края на м. юни 2026г. най-малко 40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности да бъдат заети от по-слабо представения пол.

 

Съгласно новите правила, заслугите трябва да останат основният критерий в процедурите за подбор, които следва да бъдат прозрачни. Дружествата, допуснати до борсова търговия, ще трябва веднъж годишно да предоставят на компетентните органи информация относно представителството на половете в управителните съвети и, ако целите не са постигнати – планове за тяхното постигане. Тази информация ще се публикува на уебсайта на съответното дружество и ще бъде лесно достъпна. Малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители са изключени от обхвата на директивата.

 

Държавите членки трябва да въведат правила за ефективни, възпиращи и пропорционални санкции, като например глоби, за дружества, които не прилагат открити и прозрачни процедури за назначаване. Съдебен орган може също така да отмени избрания от дружеството управителен съвет, ако принципите на директивата са нарушени.

 

След като Парламентът и Съветът официално одобриха споразумението, директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 15777 |22.11.2022 Жените на Иран: Без забрадки и без свян на трибуните в Катар . 0| 2989 |21.11.2022 Столтенберг: Съюзниците от НАТО да харчат повече за отбрана . 15| 3195 |17.11.2022 Почти цяла Украйна е под въздушна тревога! Повече от 70 снаряда са атакували района на Никопол още през нощта . 1| 3044 |16.11.2022 Повече от 1 млн. лв. са откраднатите пари от инкасо автомобила в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads