Реклама / Ads
0| 2557 |08.05.2024 НОВИНИ

Повечето българите са доволни от работата и от заплатите си. За някои сме райско място: не те пребиват заради забрадка и не те пращат на война

.
63% от българите са удовлетворени от работата си, показва изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл". От всички анкетирани у нас само 12% заявяват, че не харесват професията си. Цифрите поставят страната ни в средата на скалата за професионално удовлетворение, измерено в 45 държави по света.
 

В проучването на "Галъп" са участвали общо 46 138 души от различни континенти.

 

Най-удовлетворени от професията си са хората в Косово и Саудитска Арабия - 83%. След тях се нареждат Мексико - 82%, Еквадор - 81%, Швеция - 79%, Грузия и Филипините - 78%.

Най-недоволни от своята служебна дейност са анкетираните в Кения - 59%, следвани от Нигерия - 36%, Ирак и Сърбия - 29%, Аржентина - 27%, Индия и Пакистан - 26%.

Най-доволни от месечното си възнаграждение са във Филипините (71%), Афганистан (70%), Еквадор (69%), Саудитска Арабия (68%) и Мексико (67%).

Най-неудовлетворени от заплатата си са в Кения (74%), Нигерия (56%), Аржентина (50%), Сирия и Сърбия (49%) и Португалия (45%).

 

В скалата за удовлетвореност от работата България бележи лек спад в сравнение с данните от 2018 г., когато 70% от българите са отговорили, че харесват професията си.

Лек спад се наблюдава и при удовлетворението от заплатата. През 2018 г. 50% от анкетираните са заявили, че са доволни от месечното си възнаграждение.

 

От заплатите си в Русия са доволни само 44%. След церемонията по започване на пети мандат от Владимир Путин, той заяви, че до 2036 г. заплатите щели да се повишат значително. И допълни нещо много странно: до 2030 година минимум 75% от младите руснаци трябва да бъдат ангажирани в патриотично-възпитателни проекти. Какво точно означава това, Путин не уточнява.

 

Даниела Стойкова, служител в транспортна фирма, коментира анкетата така: Моето работно място ме удовлетворява напълно. За мен България е чудесно място. Ние сме една от най-свободните страни от гледна точка на възможността за вземане на индивидуални решения. Никой не те закача за нищо, живееш както искаш. Ако имаш  добро образование можеш да подбереш и работата си. Нито политически, нито културни, нито религиозни норми никой не ми натрапва. Имам някои претенции към политиците, които все още не „служат на обществото“, както би трябвало да е. Надявам се и това да се преодолее скоро. В Иран пребиват жените, ако не носят забрадка. В Саудитска Арабия пращат в затвора или екзекутират гейовете. В Русия мъжете биват мобилизарани на сила и пращани в месомелачката да умират за великия диктатор. В Германия и други западни държави те глобяват и съдят, ако само си изтеглил един торент. В Америка полицията може да те застреля без никакви последици, само щото си си бръкнал в джоба когато те е спрял, и си е помислил че ще извадиш оръжие. Пък да не говорим какви високи данъци има в другите страни. Тука за мен е направо рай. Е, трябват ни кадърни и отговорни лидери, каквито в момента няма.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2384 |08.05.2024 Говорител на ЕК: ЕС няма общо становище дали признава Путин за президент на Русия . 5| 8155 |08.05.2024 "Виртшафтсвохе": Инфлацията в България се дължи на балон при недвижимите имоти . 12| 3460 |08.05.2024 Проф. Келбечева: Съветизацията връща България назад в развитието. Платили сме на СССР до 3/4 от националния доход . 0| 6823 |08.05.2024 Иван Димитров за ФрогНюз: Областните управители са като футболните треньори, ходят си с оставката в джоба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads