Реклама / Ads
0| 2842 |27.08.2022 НОВИНИ

Правосъдното министерство в САЩ: В имението на Тръмп е имало материали на разузнаването

.
Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
Правосъдното министерство на САЩ заяви, че е предприело разследване срещу бившия американски президент Доналд Тръмп за изнасяне на документи на Белия дом. Смята се, че той незаконно е запазил материали, включително някои отнасящи се до разузнаването, които са сред най-строго пазените тайни на държавата, предаде Ройтерс.
 

Силно редактираната клетвена декларация за държавните документи в имението на Тръмп „Мар-а-Лаго“ във Флорида, публикувана вчера, включваше нови подробности, но не съдържаше някакви големи разкрития. Тя обаче може да помогне да се обясни защо министерството е поискало съдебно разрешение за претърсването на имението на 8 август.

 

Тръмп, който намеква, че може отново да се кандидатира за президент, определя обиска като политически мотивиран. Действията на ФБР бяха част от федерално разследване дали Тръмп незаконно е изнесъл документи, когато е напуснал президентския пост през януари 2021 г., и дали се е опитал да възпрепятства държавното следствие.

 

Според клетвената декларация агент на ФБР, чиято самоличност не се посочва, е казал, че бюрото е прегледало и идентифицирало 184 документа, обозначени като класифицирани материали, съдържащи информация за националната отбрана, след като през януари Тръмп е върнал 15 кутии с държавни документи на Националния архив на САЩ.

 

Агентът, изготвил декларацията, е казал, че след като е прегледало първоначалната партида документи, ФБР е сметнало, че съществува вероятна причина да се предполага, че в „Мар-а-Лаго“ има още документи.

 

Попитан от репортери дали е уместно един президент да носи класифицирани материали в дома си, президентът Джо Байдън заяви вчера, че зависи.

 

„Зависи от документите и зависи от това колко сигурно е мястото“, каза той, цитиран от БТА. Байдън добави, че има „напълно сигурно“ място в дома си и че в петък си носи вкъщи копие от ежедневната разузнавателна сводка. Според него обаче тези материали би следвало после да бъдат върнати на армията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2819 |20.08.2022 Програма за бизнеса за 3 млрд. лв. изпрати за одобрение Министерство на иновациите . 0| 5571 |13.08.2022 Кабинетът на Атанасов не е свършил абсолютно нищо за Министерството на културата, твърди Минеков . 0| 2901 |12.08.2022 Проф. Минеков: Започваме отново битката за бюджета на министерството . 0| 2766 |11.08.2022 Министерството на транспорта ще управлява „Български пощи”.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads