Реклама / Ads
0| 3748 |24.05.2019 НОВИНИ

Празнични шествия за 24 май в цяла България

.
Голям, свят празник! Източник: БГНЕС
Денят на българската просвета и култура бе отбелязан с поредица от събития из цялата страна. Българите се поклониха пред святото дело на Солунските братя.
 

Празничната програма в София започна с тържествен молебен, който бе отслужен от българския патриарх Неофит в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. Началото на тържеството за 24 май бе пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.

 

Сред официалните гости бяха президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле, чието посещение в страната е израз на уважение към приноса на България към развитието на световната култура.

 

Празникът продължи с академично тържество в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, а в късния следобед на открита сцена пред НДК ще се проведе концертът „Празникът на буквите“, организиран от Столичната община със съдействието на БНР.

 


Тържеството в Пловдив започна на площад „11 май“ пред Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Присъстваха официални лица и гости, представителни групи от образователни и културни институции, представителни групи на училищата от район „Централен“ със знамена, венци и цветя.

 

Празнична литургия се проведе в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в присъствието на Областния управител на Област с административен център град Пловдив, председателя на Общински съвет – Пловдив, кмета на Община Пловдив, други официални лица и гости.

 

Варна посреща 24 май с шествие, регата и забавления. Над 50 събития се проведоха в гада в дните около 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В тях се включиха хиляди варненци, които показаха, че могат да празнуват и спортуват в Европейския град на спорта за 2019 г.

Празнично шествие, ветроходната регата на буквите - „Варна ченъл къп“ , изложби, концерти, спортни състезания, както и многобройни забавления за деца са организирани в морската столица.

 


В Бургас близо 8 000 ученици, учители и културни дейци се включиха в празничното шествие по случай празника. То тръгнаха от площад „Тройката“ и преминаха по главните улици „Александроска“ и „Богориди“ до Приморския парк. Там на откритата сцена „Охлюва“ започна празничният концерт.


Под мотото „Напред! Науката е слънце“ академичните ръководства на трите висши учебни заведения, бургаското духовенство и културните дейци поведоха празничното шествие в морския град.


Денят на българската просвета и култура и славянската писменост бе отбелязан с празнично шествие на училищата по главната улица и в Сливен. На площад „Хаджи Димитър“ се проведе церемония по поднасяне на гирлянд от цветя пред паметника на войводата Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Кметът на Сливен Стефан Радев по-късно се срещна в голямата зала на общината с ученици, носители награди от национални и международни състезания и конкурси.Кулминацията на празничния ден ще бъде концертът на народната певица Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.


Над хиляда ученици, студенти и курсанти се включиха в шествието във Велико Търново, посветено на 24 май.


Бъдещи първокласници се върнаха назад във времето и се учиха на писане и смятане по методите, с които е било преподавано преди 180 години в първото взаимно училище в старата столица.

 

Децата от предучилищната група на детска градина „Пролет“ се върнаха в първото училище и писаха „А,Б“ с пръчици и калеми в музей „Възраждане и учредително събрание“. Откритият урок беше с оригинални помагала от музейните фондове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4347 |18.05.2019 Мъглив фин прах обхвана цяла България . 0| 4385 |17.05.2019 Планирани прекъсвания за цяла Западна България за периода 20-23.05.2019 . 8| 5206 |11.05.2019 Порожанов поиска от КПКОНПИ да публикува цялата му декларация . 0| 4043 |26.04.2019 Очаква се интензивен трафик в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads