Реклама / Ads

0| 4986 |19.04.2010 НОВИНИ

Предлагат 2 варианта за развитието на комплекса "Слънчев бряг"

.
Инфраструктурата в комплекса "Слънчев бряг" да бъде възмездено предадена на община Несебър или държавата ще стане 100% собственик на дружество "Слънчев бряг" АД, като обезщети миноритарните собственици, които държат 25-процентов дял.
Тези два варианта за бъдещето на комплекса е обсъдила работната група, назначена със заповед на областния управител на Бургас Константин Гребенаров. В срещата участваха представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на местната власт, представители на "Слънчев бряг" АД, Съюза на собствениците и "Слънчев бряг холдинг" АД, съобщи "Медиапул", цитирана от в. "Монитор". От години съществува проблем с алеите и междухотелските пространства в Слънчев бряг, които са в активите на акционерното дружество.

Хотелиерите отказват да плащат т.нар. инфраструктурна такса на "Слънчев бряг" АД, което пък от своя страна казва, че няма с какво да плаща за улично осветление и поддръжка. В резултат на дългогодишния спор миналата година летният сезон в курорта започна с тънещи в мрак улици, а хотелиерите излязоха на протест.

Съществува и вариант, в който алеите на курорта да станат собственост на несебърската община, която събира местни данъци и такси и ще се грижи за поддръжката им. Проблемът в този план е, че общината иска инфраструктурата да й бъде прехвърлена безвъзмездно, но дружеството настоява общината да плати стойността й, която след неколкократно редуциране слезе до 13 млн. лева.

В крайна сметка държавата се съгласи дори да подари улиците, но сделката бе спряна от Комисията за финансов надзор, тъй като "Слънчев бряг" АД е публично дружество и миноритарните собственици бяха против.

На срещата в петък е било решено през май да се изготви нова актуализирана пазарна оценка на тази част от инфраструктурата, която ще бъде прехвърлена на общината."По този начин ще бъдат удовлетворени исканията на собствениците да не заплащат два пъти за една и съща услуга, едновременно с това ще бъде защитен и интересът на държавата", коментираха експерти от МИЕТ. Това ще е основната насока, по която ще се работи, заявиха от областната управа. В случай че община Несебър не може да направи този разход, остава вариантът държавата да изкупи дела на миноритарните собственици в дружеството. Тогава държавата като едноличен собственик ще може да "подари" инфраструктурата на общината, без сделката да минава през КФН.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 4443 |21.12.2009 Предлагат 1,2 млрд. лева столичен бюджет през 2010-та година . 3| 4275 |06.10.2009 Предлагат да вдигнат акциза на алкохола . 10| 4185 |13.07.2009 Сините предлагат потенциала си на ГЕРБ . 28| 4569 |10.03.2009 Социалисти предлагат 20 млн. лева, ако Цветанов предаде Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ