Реклама / Ads
2| 4640 |09.11.2020 НОВИНИ

Предлагат се за обсъждане три варианта за изплащане на втората пенсия

.
Три варианта за изплащане на т.нар. втора пенсия, или пенсия получавана от задължителния универсален пенсионен фонд, предлагат от Министерството на труда и социалната политика. Ведомството е разработило поправки в Кодекса за социално осигуряване.
 

Според поправките, хората родени след 31 декември 1959 г. ще могат да изберат три начина за получаване на втора пенсия в зависимост от натрупаната в частния им фонд сума.

пожизнено изплащане на пенсията;
разсрочено изплащане;
изплащане на натрупаната сума на куп;


За всеки от начините обаче има определени условия.

Пожизнено ще могат да получават втора пенсия само онези пенсионери, които имат достатъчно голяма сума в частния си пенсионен фонд.

Ежемесечният размер на отпусканата втора пенсия трябва да бъде не по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за стаж и възраст.

Така например, за следващата година се планира размерът за стаж и възраст да бъде - 300 лева, което означава, че месечната пенсия трябва да бъде минимум 45 лева.

Осигурените ще имат право на допълнителна пожизнена пенсия за старост при навършване на възраст за придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Кандидат-пенсионерите ще могат да се възползват от това право и една година преди да навършат регламентираните в Кодекса за социално осигуряване години, но само при условие, че средствата по индивидуалната им партида позволяват да им се отпусне допълнителна пожизнена пенсия в не по-малък размер от минималната пенсия за стаж и възраст.

 

Гарантираният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост не може да бъде по-малък от този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите и от Националния осигурителен институт осигурителни вноски за съответното осигурено лице.

Допълнителната пожизнена пенсия за старост може да бъде с гарантиран период на изплащане. Може да включва и разсрочено изплащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст. В тези случаи срокът и размерът на разсроченото плащане, както и размерът на пожизнената пенсия, се избират от осигуреното лице.

 

Важно е да се знае, че ако пенсионерът избере този вариант, пенсията му не се наследява. Сумите отиват в общ пул. Така сумите на хората, които живеят по-малко време, ще отидат към тези на хората, които получават пожизнена пенсия по-дълго.

Вторият вариант за изплащане на допълнителната пенсия е разсрочено. Този вид пенсия ще се прилага за хора, които нямат достатъчно средства за пожизнена пенсия. Условието е да могат се пак за някакъв период да получават по 45 лева минимум при 300 лева минимална пенсия за стаж и възраст и до 300 максимум.

Гарантираният размер на разсроченото плащане е равен на този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените осигурителни вноски за съответното осигурено лице.

 

Третият вариант - за изплащане на пенсиите веднага ще се прилага за хората, които имат много малко пари в задължителния универсален фонд. Те трябва да са по-малко от трикратния размер на минималната пенсия, а именно в случая - под 900 лева.

При смърт на пенсионера наследниците му имат право на дължимите средства, ако избраният продукт е пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане. Ще се наследяват и средствата в случай, че пенсията се плаща под формата на разсрочено плащане.

 

Със законопроекта се предлага в момента на пенсиониране на осигурено лице индивидуалната му партида в универсален пенсионен фонд да се закрива. Натрупаните средства в индивидуалната му партида ще се прехвърлят в специално обособен общ фонд за изплащане на пожизнени пенсии. Това позволява да бъдат гарантирани както пожизненият характер, така и размерът на пенсионното плащане на всеки пенсионер, независимо от случаите на дългосрочно получавани пенсии или на неблагоприятни инвестиционни резултати.

 

Извършени са промени и в разпоредбите, уреждащи резерва на пенсионноосигурителните дружества. С тях се предвижда, че за покриване на недостига във фонда за изплащане на пожизнени пенсии, пенсионноосигурителното дружество създава резерв за гарантиране изплащането на пожизнените пенсии, допълва БНТ.

Освен предлаганите поправки, вече на първо четене са гласувани и промени през закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. Според тях се правят две промени - намалява се коефициента на редукция на първата пенсия и се удължава срока за прехвърляне на пари от частните пенсионни фондове към НОИ.

 

Коефициента на редукция е онзи коефициент, с който се намалява първата задължителна пенсия при получаване на втора. В момента той е около 20%. Според законодателните поправки ще падне до под 10 на сто.

 

Отделно се дава правото на хората, които досега не са прехвърлили парите си от частните пенсионни фондове в НОИ, да го направят, за да могат да получават по-голяма пенсия. Това е изгодно в случаите, че имате малко натрупани средства по частната партида.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4462 |05.11.2020 Втори опит за обсъждане на проектобюджета за догодина в НС . 23| 4777 |02.11.2020 Томислав Дончев: Антиковид плана ще е готов за обсъждане до два месеца . 18| 9297 |12.10.2020 Предлагат на Севда сценарий! Бойко към Гешев: „Как е, наборе, получи ли петдесетачката?“ . 7| 4594 |08.10.2020 ВСС отложи обсъждането на исканата оставка на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads