Реклама / Ads
0| 6860 |06.06.2007 НОВИНИ

Предстоящи събития

.
Заседават НС и МС; на протест излизат невидими зелени човечета; видимо митингуват от Български социален форум; тестват безопасността на столичните фонтани; студенти показват модно ревю, съседи от Сърбия-наивистично изкуство, а японци рецитират и музицират на "Царевец".
 
Министерски съвет ще заседава от 10 часа.

По покана на министъра на финансите Пламен Орешарски на неофициално посещение в страната пристига първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд Джон Липски. От 11.45 часа, в зала „Колегиум” на Министерството на финансите ще се проведе брифинг за журналистите, на който Джон Липски ще сподели своите впечатления от проведените в рамките на посещението си срещи. В програмата на двудневното посещение на Липски са включени срещи с министър-председателя Сергей Станишев, с управителя на Българската народна банка Иван Искров, с председателя на Народното събрание Георги Пирински и депутати. Също така Джон Липски ще се срещне с представители на синдикатите и на бизнес-организациите.

Народното събрание ще проведе редовно пленарно заседание.

Невидимите зелени човечета ще протестират пред Министерски съвет срещу видимите заплахи за Натура 2000. Поради няколкомесечното безрезултатно присъствие пред МС всеки четвъртък с надежда някой министър да им обърне внимание, тази седмица на 13- та си акция природозащитниците вече ще бъдат невидими – тъй като очевидно никой не ги забелязва, те ще присъстват на обичайното си място... символично. С малък художествен пърформънс и мини-спектакъл неколцина от тях ще демонстрират колко очевидно незначителни са техните искания, за да бъдат подминавани като че не съществуват и не са видяни. Символичният протест е 9.30 до 10.30 ч. на площад "Независимост" пред Министерски съвет (МС).

Български социален форум ще проведе протестен митинг и шествие от 11.00 до 12.00 часа на пл. "Св. Ал. Невски". Митингът ще започне в 11 часа, а шествието от 12.00 часа по следния маршрут: от пл. "Св. Ал. Невски" по ул. "Оборище", ул. "Московска", градинката при Националната художествената галерия.

Ще се проведе тестване на безопасността на столичните фонтани. Техническото изпитване ще се извърши от фирма ЕТ „Страцимир Рикевски” ТЕСИ. Проверката на безопасността на съоръженията ще започне от фонтана пред Централна баня в 10. 30 ч.

Пресцентърът на Българския Червен кръст организира пресконференция от 11.00 часа в плувен комплекс “Дианабад”. На пресконференцията ще бъде предоставена информация за: резултатите от обучението на водните спасители през тази година, състоянието на плажовете и най-често посещаваните водни басейни, дейността на местните комисии по водно спасяване и проблемите, свързани с осигуряването на спасители през активния летен сезон, водните инциденти в последните години и съветите за безопасно ползване на водните басейни и упражняване на водни спортове.

Заместник-министърът на отбраната Соня Янкулова и посланикът на Великобритания у нас Н. Пр. Джереми Хил ще подпишат Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия относно провеждане на военни учения и обучение и осигуряване на поддръжка от страната-домакин. Меморандумът за разбирателство е общата рамка за сътрудничество между страните, като за всяко отделно учение ще се сключва Споразумение за изпълнение. Церемонията по подписването на меморандума ще се състои утре, 7 юни 2007 г., в 11.00 ч. в зала „Тържествена” в Министерството на отбраната.

Софийски градски съд ще заседава от 9.30 часа по делото срещу Демби Версанов по чл. 116. От 13.30ч. състав 17 А ще греда делото за фонтана-убиец на площад Славейков.

Тържествен прием по случай откриването на регионалния офис на фондация “Фридрих Науман” в България ще се проведе от 13 часа в зала “София” на “Гранд Хотел София”. На приема ще присъстват политици, дипломати, членове на международни и неправителствени организации, представители на академичната общност, журналисти и ръководителите на проектите на фондацията в страните от региона. Приветствени речи ще произнесат Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси, Вилфред Дерксен, вицепрезидент на Европейската либерална демократична и реформистка партия и д-р Хонорис Кауза Ролф Берндт, изпълнителен директор на фондация “Фридрих Науман”.

Дипломатическият институт организира публична лекция на проф. Яп де Зваан, Лабид Маджид Абауи, директор на Холандския институт за международни отношения “Клингендал” пред Дипломатическия институт на тема „Бъдещето на Европейския съюз. Границите на интеграцията”. Лекцията ще се състои от 16.00 ч. в зала 101 на МВнР.

Комисията по гражданско общество и медии ще обсъди трансграничните смущения и мерки за намаляване на влиянието им върху българските радио и телевизионни станции от 14.30ч. в зала 232 на парламента.

Годишното ревю на студентите от специалност “Моден дизайн” ще се състои от 18.00ч. в сградата на Археологическия музей. В него ще участват над 100 студенти. Ежегодно спонсори-съмишленици на специалността дават свои отличия на избрани от тях студенти.

Изложба на тема “България – многообразна и единна в европейската общност” ще бъде открита в Националния исторически музей. Изложбата ще бъде открита от 13.00 часа. Тема на изложбата е хармоничното съжителство на българите с най-големите и традиционните за България етнически общности. Да открие изложбата е поканен Майкъл Хъмфрис, ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Ще присъстват и политици, общественици, културни дейци, дипломати и представители на традиционните за страната ни религиозни общности.Танцьори от ансамбъл “Българе” ще представят спектакъл, символизиращ хармоничното единство на етнокултурните общности у нас.

Изложбата “Наивистично и маргинално изкуство на Сърбия” ще може да бъде видяна от 7 юни до 5 юли в Софийската градска художествена галерия. Изложбата се организира от Министерството на културата на Република България, Посолството на Република Сърбия в София, Софийска градска художествена галерия и Музея на наивистичното изкуство в Ягодина, Сърбия, в изпълнение на Програмата за сътрудничество между Правителството на Република България и Съвета на министрите на Сърбия и Черна гора в областта на образованието, културата и спорта. Откриването на изложбата е от 19.00 часа в Софийска градска художествена галерия. Приветствия ще поднесат Посланикът на Република Сърбия в България - Н. Пр. Данило Вучетич и Нина Кръстич. Очаква се присъствие и на представители на дипломатически мисии в България, на държавни институции, на специалисти в областта на изкуствата и художници.

Юнайтед Партнърс и Центърът за публично – частни партньорства към Софийския университет организират двудневна конференция на тема Публични комуникации и европейски проекти. Специалисти с дългогодишен опит в сфертата на PR в Европа и България. Ще участват представители на секторните министерства, областите, общините, неправителствени организации. Работните теми ще бъдат фокусирани върху диалогът и сътрудничеството между бенефициентите при работа с еврофондовете, защитата и управлението на обществения интерес в инвестиционните проекти, методика за разработка на проектите. Конференцията ще се проведе на 7 – 8 юни 2007 г. в Интер Експо Център.

Директорът на известната треньорска футболна школа в Кьолн Ерих Рутемьолер ще прочете лекция в Национална спортна академия “Васил Левски”. Това ще стане от 15 часа в зала А4 по време на курса за лиценз Про на българската треньорска школа. Заедно с Рутемьолер ще дойде и лекторът от Кьолн Герд Мерхайн.

Националната конференция за създаване на Анти - корупционната коалиция се открива в конферентна зала „Люлин”на СПА хотела „Банкя Палас”. В конференцията ще участват преподаватели от СУ „Климент Охридски”, УНСС, Стопанската академия „Димитър Ценов” в Свищов, ТУ-София, Югозападния, Русенския, Великотърновския, Шуменския, Тракийския, Бургаския и Варненския свободен университет. Поканени са и директори на Института по публична администрация и европейска администрация, Центъра за изследване на демокрацията, Националния институт на правосъдието, Центъра по юридически науки, Дипломатическия институт към МВнР и други представители на неправителствени организации.

Областният управител на област Видин инж. Кръстьо Спасов ще открие сесията на Регионалната асоциация за развитие и иновации – Мизия за Северозападния район за планиране, която ще се състои в Конферетния център на Областна администрация – Видин. Началото на форума е от 14,00 ч.

В завод “Арсенал” в Казанлък в 13.30 ч ще започне двудневен семинар, посветен на защитата на индустриалната собственост, който се организира от Патентното ведомство на Република България в отговор на заявеното от производителя желание и необходимост. В продължение на два дни лектори от Патентното ведомство ще гостуват по покана на генералния директор на завода и ще изнесат лекции по въпросите на новите моменти в българското законодателство в областта на индустриалната собственост и отражението им върху българския бизнес. Програмата на семинара включва и информация за възможностите за закрила на индустриалната собственост в чужбина и новостите за българските производители във връзка с членството ни в ЕС.

Началникът на Главния щаб на Военноморските сили на Република Франция адмирал Ален Удо де Денвил ще посети Военноморска база - Варна, ще се срещне с командира на базата бригаден адмирал Румен Николов и ще разгледа фрегата "Смели". Адмирал Денвил ще посети корабостроителен завод "Булярд" и кораборемонтния завод "Терем ЕАД – Флотски арсенал – Варна".

Патентното ведомство организира семинар на тема „Популяризиране на системите на марката и дизайна на Общността” във Варна, в Центъра по индустриална собственост, с начало 9.30ч. Семинарът е предназначен за представители на правоприлагащите органи –полиция, митница и прокуратура. Мероприятието е част от програмата по Договора за техническо сътрудничество между Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар на Европейския съюз и Патентното ведомство на Република България. В програмата на семинара ще бъдат разгледани закрилата и териториалното действие на марката и на дизайна на Общността, нарушенията на правата върху марки и дизайни и конфликтите между националните права и правата върху марката и дизайна на Общността.

За втори пореден път в крепостта "Царевец" във Велико Търново ще се проведе Нощ на поезията и музиката. Събитието е организирано от неправителствената организация "Кома" от Япония, с партньорството на община Велико Търново.

Делегация от Габрово ще посети партньорския словашки град Прешов, в дните от 7 до 10 юни, по повод Дните на Прешов и отбелязването на 760 години от първите писмени сведения за града. Габровската делегацията ще участва в Тържествената сесия на местния парламент, в историческата зала на театър Йонас Заборски, и връчването на наградата на град Прешов. Очаква се тържествата да уважи Президентът на Република Словакия.

В периода 07.06.2007-10.06.2007 г. в град Стара Загора ще се проведе Втора творческа среща и теоретична конференция: “Музикалният театър - проекции във времето”. Някои от темите, които ще бъдат обсъждани по време на срещата са “Хореография за оперен театър и работата с певеца-актьор” “Как бароковата опера “подмина” Балканите” “Българското музикално-сценично образование и съвременния музикален театър” “Съвременната визия на Българския оперен театър” “Стратегии за развитие на Българския оперен театър”.
Участие в срещата ще вземат музиковеди, диригенти, режисьори, певци и хореографи от опери и театри от цялата страна, преподаватели и студенти от Нов български университет и НМА “Панчо Владигеров”, представители на държавни институции и Министерство на културата.

Кметът на община Габрово инж. Богомил Белчев участва в 70 Пленарна сесия на Комитета на регионите на ЕС, която ще се провежда в Брюксел. В проекта за дневен ред на сесията са включени становища за Приноса на регионалните и местните власти към стратегията на ЕС за устойчиво развитие, за Демографското бъдеще на Европа, като доклад на тема: Стратегия на ЕС за подкрепа на държавите-членки при намаляване на вредите, свързани с употребата на алкохол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 26 |28.03.2024 "Ройтерс": България, най-бедният член на ЕС и една от най-корумпираните държави в него, е разтърсвана от политическа нестабилност . 0| 176 |28.03.2024 Радев започна консултациите за назначаване на служебен премиер . 0| 279 |28.03.2024 Шолц: Мирът в Украйна е възможен. Путин трябва да спре своята варварска кампания и да изтегли войските . 0| 424 |28.03.2024 Руслан Трад: С напредването на пролетта, очакванията са за широка офанзива на Руската федерация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads