Реклама / Ads
10| 4984 |14.05.2010 НОВИНИ

Премиерът гони свои лобисти заради безумни поправки в закон

.
Лобисти от ГЕРБ опитаха да прокарат законопроект, чрез който да върнат старите автобуси за ученически екскурзии. След като Синята коалиция изригна по адрес на ГЕРБ, Борисов призна грешката и обеща тежки наказания сред редиците си.
 

Текстът в Закона за автомобилните превози, с който отпадат изискванията към автобусите, които извършват превоз на организирани групи деца, ще бъде изтеглен. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание.

„Това е един типичен пример как ниските нива долу се поддават на лобистки интереси”, заяви премиерът. По думите му - някои от служителите на Транспортното министерство не са обърнали внимание и текстът в влязъл в решенията на Министерски съвет. „И понеже пише само да се зачеркнат еди какви си думички, не сме обърнали внимание. Ние сме го подписали и сме го вкарали”, обясни Борисов. „Още днес съм разпоредил на транспортния министър да го изтегли, да се възстанови текстът и да даде виновните. Естествено, че остава забраната. Това просто бих го нарекъл саботаж към нас, виновните ще си ходят”, заяви премиерът.

По думите му, тъй като отделните министерства работят с браншовите организации, в закона влизат мнения на различни хора, които минават през Министерски съвет и парламента. Когато са му се обадили от парламента и са му казали какво безобразие е направено, веднага е разпоредил изтеглянето на закона. Борисов каза, че от сутринта разследва случая и му било обяснено, че отпадането на изискването на автобусите, превозващи деца, не влияе на безопасността. Предложението било дали автобусите да имат или да няма перденце, „дали е луксозен и че за категоризацията всъщност са излишни 200 лв.” „Съжалявам, че някои път научавам малко по-късно, но нищо лошо не се е случило, защото то сега е на комисия и ще бъде вкарано по начина, който трябва”, каза Борисов.

Решението на депутатите от ГЕРБ да отпадне забраната деца и ученици да се возят със стари автобуси по време на екскурзии взриви по-рано Синята коалиция днес в парламента. Решението на управляващото мнозинство е взето по време на заседание на транспортната комисия в Народното събрание.
Иван Иванов от ДСБ припомни строгите ограничения, които бяха наложени след трагедията на 4 април 2004 г., когато 12 деца от Свищов загинаха в река Лим. Тогава със специален акт Народното събрание гласува поправка в Закона за автобусните превози деца и ученици да пътуват само през светлата част на деня с автобуси, за които има издадено удостоверение за категоризация според изискванията на Международния съюз за автобусен транспорт.

Сините обвиниха ГЕРБ в лобизъм, след като в комисията по транспорт е гласувано отпадането на ограниченията. “Явно под силен лобистки натиск ГЕРБ прие текст, с който отпадат ограниченията и така се снижава безопасността на децата”, отсече зам.-председателят на ДСБ. И добави, че Синята коалиция не е подкрепила поправката.

Още по-емоционален бе д-р Ваньо Шарков от СДС. Той се обърна към ГЕРБ, като ги призова да не си играят с огъня. Шарков настоя за разумно решение с думите “Спрете този гнусен лобизъм!”. Той се обърна към депутатите от ГЕРБ и “Атака” с призив да не си играят със съдбата на хората, които загубиха децата си. “Има незараснали рани, белези, които все още стоят”, заяви Шарков. Сините ще внесат поправка между първо и второ четене в Закона за автобусните превози, която да не позволи подобна промяна да бъде гласувана в пленарна зала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 4697 |13.05.2010 Ив. Костов: Премиерът да не потъва в пухена възглавница на нечуваемост . 2| 4678 |12.05.2010 Премиерът иска 100% усвояване на европарите . 1| 4757 |09.05.2010 Хората одобряват ЕС заради свободата и сигурността . 11| 4890 |06.05.2010 Дянков яхва колело заради съкращенията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads