Вторник, 19 Септември 2017, 21:56
Frognews
11| 3967 |02.02.2010

Премиерът обещал тухличка да не падне от БАН

.
Н. Съботинов
Симеон Дянков трябва добре да опознае и да цени българската наука, препоръча председателят на БАН, който още не бил разговарял персонално с финансовия министър.

БАН активно участва и в образователния процес на страната, млади хора, правят дипломни работи в институтите на БАН, обяви председателят на академията акад. Н. Съботинов. Сериозният проблем е заплащането на научните кадри - 628 лв е средната работна заплата, а на новопостъпващ млад човек тя е около 350 лв, разкри той. Това е недопустимо, защото аспирантските стипендии са по-високи от началната заплата, добави Съботинов и обясни, че затова младите напускат страната.

Единственият начин е правителството да се погрижи за науката в България; Симеон Дянков трябва добре да опознае и да цени българската наука, препоръча председателят на БАН, който още не бил разговарял персонално с финансовия министър.

В проекта за структурна реформа ще има промени на персонала, което е тежък процес
, който обаче тръгнал бавно. Новата структура на БАН предлагала коренни промени и се преминавало към тематично ориентиране на научните изследвания. 9 са тематичните области с различни научно-изследователски звена и институти. Няма да допуснем закриване на научни направления, но някои звена нямали дори нужната критична маса от хора, които да продължат да съществуват. 27 структури трябвало да променят начина си на съществуване. Така щял да се съхрани човешкият потенциал.

Да отидат учените от БАН към университетите, като идея на министър С. Игнатов, е крайно неприемлива и аз съм изненадан от нея, коментира Съботинов. Той обясни, че част от учените не преподават, а се занимават с научно-изследователска дейност. Той посочи, че и в ЕС 35% от учените са в университетите, но останалите са в научно-изследователски центрове.

Н. Съботинов изрази оптимизъм за бъдещето на БАН и каза, че разчита на премиера Борисов, който обещал от академията да не падне и тухличка. Frognews.bg

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кантората, ”наета от Пеевски” да го защитава по закона ”Магнитски” е обявена за най-добрата в Русия 5| 1108 |19.09.2017 . Георги Георгиев за Фрог: Чайка е у нас заради Пеевски, „Дунарит” и „Емко” 2| 1366 |19.09.2017 . Ново ”изобретение” за скубане на клиенти в заведение- въведоха такса ”масло” 1| 1081 |19.09.2017 . Следовател и политолог: Посещението на Чайка ни изхвърли окончателно от Шенген 2| 1817 |19.09.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах