Реклама / Ads
26| 17790 |23.01.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Прецедент: Агенцията по вписвания отказва да изпълни окончателно съдебно решение за „Дунарит“

.
Емилян Гебрев, Делян Пеевски
Истински прецеден се случи в Агенцията по вписвания (АВ). Институцията отказа да изпълни и да впише в Търговския регистър окончателното съдебно решени за увеличаване на капитала на оръжейния завод „Дунарит“.
 

Веднъж вече Агенцията по вписвания е направила такъв отказ в края на 2016 г., когато е заявено увеличението.  Този отказ е обжалван и две съдебни инстанции – Окръжен съд Русе и Великотърновския апелативен съд са категорични, че увеличението на капитала е законно и следва да бъде вписано надлежно в Търговския регистър.

 

Припомняме, че дружеството „Дунарит“ е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, срещу когото имаше опит за убийство чрез отравяне през 2015 г. Гебрев е собственик и на дружество „ЕМКО“, което също оперира на военния пазар. Сагата му с „Дунарит“ започна след атаката на свързаната с адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов офшорната компания „Виафот“, за което Фрог не веднъж е писал. Нещо повече - оказа се, че тя е ликвидирана, но нейни адвокати продължават да се явяват в съда по делата за "Дунарит", а в сагата участва и основния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов.

Вижте ТУК, ТУК, ТУК и ТУК.






В момента не са ясни причините, поради които Агенцията по вписвания се противопоставя на съда и отказва да извърши вписването за капитала. Източници на Фрог от ведомството заявиха, че ръководни фактори в администрацията цял ден след получаването на съдебния акт са се чудили как да си затворят очите за него.

 

Нарежданията за това към АВ идвали „от горе“. Нещо повече – забранено било на деловодството да завеждат каквито и да било писма свързани с „Дунарит“. Така на практика институцията блокира възможността една легитимна компания да бъде вписана според законите на страната с увеличения си капитал.  

 

Няколко източника от самата агенция потвърдиха, че „Дунарит“ в момента е фирма към която началници имат „специално отношение“. Твърди се, че новият отказ, противоречащ на съдебното решение, не е направен от служител на който се е паднало да решава казуса, а от негови началници. По случая е сезирана прокуратурата, уведомени са европейската прокуратура, както и новият постоянен съветник по юридическите въпроси и борбата с корупцията към посолството на САЩ.  

 

Случаят се смята за сериозен прецедент тъй като касае дружество, което е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. А това означава, че става дума за административни, промишлени, транспортни и комуникационни обекти, от чието нормално функциониране зависи дейността на органите на държавното управление и работата на основните отрасли на икономиката на страната.  






„В тази връзка считам за напълно недопустимо да се извършват нерегламентирани действия, които засягат огромни икономически интереси и застрашават дейността на дружество осигуряващо работа на хиляди български граждани“, се казва в документите до прокуратурата и посолството на САЩ, подписани от изпълнителния директор на дружеството.

 

Отказът да бъде изпълнено съдебното решение за вписването само по себе си е престъпление по наказателния кодекс. Според  чл. 296 „ който попречи или осуети по какъвто и да било начин изпълнението на съдебно решение, са наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5 000 лв.“.  Това означава, че някой е бил готов да извърши престъпление. Не е ясно обаче под чия диктовка и на каква цена се прави това.

 

Любопитно е, че няколко дни след отказа за вписване увеличението на капитала жълто-кафявите медии, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски,  бяха активирани по команда и заобясняваха, че съдебните решения относно „Дунарит“ са плод на корумпирани съдии. Тази атака към съдебната система се прави с цел да се защитят незаконосъобразните действия Агенцията по вписвания, която се превърна в една от най скандалните институции у нас, особено след спирането на работата й за  няколко месеца.

 

Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 12763 |23.12.2019 Бизнесът скочи срещу възможността скандално уволнен шеф от Агенцията по храните да се върне на бял кон, информират и чужди посолства . 0| 5363 |09.02.2016 Агенцията за предприятията финансира български фирми в Техномебел и Светът на мебелите . 1| 7463 |24.04.2013 Агенцията по вписванията отчита ръст от над 23% на сделките с имоти . 5| 5934 |10.06.2011 Синдикатите искат главата на шефа на Агенцията за приватизация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads