Реклама / Ads
5| 3134 |24.02.2022 НОВИНИ

През българското око за украинската буря /реакции/

.
Източник: Снимките са събрани от Twitter и БГНЕС
Бурни реакции в социалните мрежи заради действията на Русия спрямо Украйна и нахлуването на военни на украинска територия рано тази сутрин.
 

Запада вече излезе с позиции и осъди действията на Кремъл. Има заплахи за сериозни санкции. След първите бомбардировки се съобщава и за първите загинали. Българското народно събрание все още не е излязло с единна позиция. Такава се обсъжда. Междувременно президента Румен Радев осъди атакита, а военният министър Стефан Янев призова да не се прибързва със заключенията и заговори за "военна операция на Русия". Остро осъди действията на Кремъл и премиерът Кирил Петков.

 

Ето как потребителите във Facebook виждат кризата:

 

Писателят Георги Господинов

 

Дотук ли стигнахме... Да тръгва война в Европа, да върнем бомбоубежищата в употреба, бомбоубежищата... Да напълним с кръв онова, което мислехме за история и литература. Понеже се занимавах дълго с миналото и подобни неща в един роман - никоя война с миналото и за миналото не е спечелена. Никоя война изобщо не може да бъде спечелена.

 

Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо. Путин поиска да върне Европа първо преди 1997-а, после преди разпада на ссср от 1989, а всъщност е искал да стигне до 1939. Винаги ли ще сме в навечерието на 1939-а? Дори часът на атаката е същият като на 1 септември. Кога едно всекидневие става (пак) история... И защо - след всичко, което вече е било. Някъде не разказахме добре. Защото много хора още харесват диктатори, тук включително.


И какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка нощ й обещавах, че война няма да има.

 

 

Доц. Христо Христев

 

Да предприемеш агресивна завоевателна война, в 21 век, в Европа, е акт на политическо безумие. Варварство. И фалгрантна безчовечност. За Путин и слугите му, поредното превъплъщение на злото, мястото на бунището на историята, е сигурно.

 

Любомир Аламанов

 

Маските паднаха. Независимо от яростната пропаганда. Маските паднаха. И под пропагандните речи на Путин изпълзя жестокото чудовище на агресор и диктатор. Маските паднаха. И чудовището на войната нападна Украйна. Маските паднаха. И се показа истинското пренебрежение на източното чудовище към човешкия живот, към правото на свобода, към правото на избор. Маските паднаха. И се видя как диктаторът няма проблеми да нападне свободна държава, само защото си я мисли за своя. Маските паднаха. И се видя как диктаторът не се интересува от хуманитарната криза, която ще застраши хиляди животи, само и само да удовлетвори алчността си за повече власт.


Маските паднаха. И стана ясно, че сме направили правилен цивилизационен избор да сме част от западната демокрация.


Маските паднаха. И става ясно, че популистите, които искат да ни откъснат от НАТО и ЕС, на практика искат да ни хвърлят в ръцете на източния диктатор Путин.
Маските паднаха. И се вижда кои български политици са обслужвали путински интереси през годините.


Маските паднаха. И трябва да започнем уверено да се държим като истински член на НАТО и ЕС.


Маските паднаха. И трябва да спрем с популизма и политиканството.
Маските паднаха. И трябва да сме категорични в позицията си срещу агресора.
Маските паднаха. Независимо от яростната пропаганда.
Защото са заложени животът и свободата на много хора.


Спокоен ден!

 

 

Иво Мирчев, "Демократична България"

 

Започна пълномащабна атака на Путин в Украйна. Абсурден диктатор в 21 век. Цивилизованият свят трябва да отговори с тежки санкции, за да разбере джуджето Путин, че икономическото джудже Русия трябва да плати за брутализма на своя диктатор.
Ако някой си мисли, че в България можем да бъдем спокойни - преди година и в Украйна никой не е очаквал пълномащабно военно нападение. В тази връзка пристигането на нидерландски F-35 в България е добра новина, но далеч от достатъчно страната да бъде защитена.


Пряката опасност за страната ни е спиране на доставките на газ. И тук отговорността е на Борисов, който от 2009 г. (когато бе предното спиране на газа от Путин) не направи нищо за диверсификация на доставките. Обратното - бе форсиран за по-малко от 12 месеца "Турски поток" по заръка на Путин, а гръцката връзка, която щеше да ни направи независими от Русия бе забавена и дори прокарана под язовир "Студен кладенец", само и само да не бъде готова.


Днес сме длъжни да помогнем на Украйна по всякакъв начин и заедно с НАТО да защитим България.

 

Елисавета Белобрадова, депутат от "Демократична България"

 

Добро утро, доколкото можем да си позволим подобно определение за утрото.
Разбирам, че министър Янев има колебания дали да наречем случващото се в Украйна "война". Призовава ни да не бързаме да слагаме етикети.


Не бързаме.

 

Това, което ме притеснява и винаги ме е притеснявало, е осезаемото присъствие на Русия в България по един, как да го нарека, за да не слагам етикет... СПЕЦИФИЧЕН начин.

 

В подобни моменти, към които е обърнал поглед целия свят, ние не можем да потъваме в приведена семантика, а да подкрепим Украйна без никакви колебания.
Много е важно да не ни е страх да застанем на страната на правдата. Истинският патриот носи в сърцето си стойността на държавния суверенитет и цената на всеки сантиметър, който влиза в рамките на територията на една държава.

 

И е много важно да наричаме нещата с истинските им имена.

 

Ако наричаме случващото се в Украйна "свада", "лек скандал", "недоразумение" по медии и от официални лица, няма да променим реалността.

 

Ако не можем в свободната ни република с демократично управление да преодолеем страха си, за да наречем нещата такива, каквито са, тежко ни и горко при по-сериозна ситуация.

 

Инак, в Брюксел наричат това "най-мрачните часове за Европа от Втората световна война", а президентът обяви, че над 4000 човека вече са потърсили убежище в България и нарече ситуацията "пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички сили и средства".

 

Дано успеем да сме адекватни в помощта си към всички граждани, потърсили помощта ни.

 

 

Радослав Бимбалов, комуникационен експерт

 

От ранна утрин гледам информационния поток, чета емоциите ви тук и хвърлям по едно око на родните телевизии. Мисля, че времето на развълнувани препирни приключи. Сега трябва да сме изключително ясни и категорични.


Очаквам медиите да спрат да наричат това, което се случва “Кризата в Украйна”. В Украйна има война. Агресорът е Путин, начело на руската армия и руската държава. Очаквам телевизиите да спрат да канят представители на руската пропаганда. “Другата гледна точка” в момента е позицията на световния агресор, стартиращ война в Европа.


Очаквам категорична позиция на властите у нас. Президентът е длъжен да спре да с хлъзгавите си опити да запази своя неутралитет. Няма право на неутралитет, когато сме част от Европа, в която вече се води война. Парламентът трябва да излезе с общо становище. Срамно е, че няма такова.


Очаквам всички ние тук да разберем, че ни използват. В социалните мрежи се води безкръвна, но много опасна война. В нея се включват добре платени армии от пропагандни мишки, анализатори, всезнаещи слуги или просто отворени усти, поемащи вредно ехо. Сега не трябва да допускаме да използват собственото ни пространство тук за своите военни действия.


Да, хора. Случва се. И ние не сме просто свидетели.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2908 |24.02.2022 Президентът: Случващото се в Украйна е недопустимо! Към момента няма пряка военна заплаха за България . 0| 2824 |24.02.2022 Украинската полиция съобщава за 7 жертви на руските бомбардировки . 7| 3168 |24.02.2022 Президентът на Украйна: Светът е с нас . 3| 3131 |24.02.2022 Украинският посланик Виталий Москаленко: Путин иска да унищожи украинската държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads