Реклама / Ads
0| 3745 |08.08.2017 НОВИНИ

Президентът наложи вето на промените в Закона за околната среда

.
Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда на обекти от национално значение. Това съобщиха пресслужбата на президента.
 
Според Радев държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Само така можела да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда.

„Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност“, пише в мотивите си президентът.

Според него екологичното законодателство е превантивно насочено да не се допуснат непоправими екологични последици. Гаранция за всичко това пък било съществуващото двуинстанционно съдебно производство.

Радев изрази увереност, че Народното събрание ще намери добрия баланс „между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността“.

Още с приемането на промените няколко партии, както и 27 неправителствени организации, поискаха държавният глава да им наложи вето. Според тях в този си вид законът ще отслаби съдебния контрол върху законосъобразността на проектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете и ядрената енергетика.

Обекти от „национално значение“ са например строителството на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле и инвестиционните намерения за ново строителство над Банско в Национален парк „Пирин“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5627 |05.08.2017 ​България победи Беларус в предквалификациите за световната купа по баскетбол . 4| 7663 |06.08.2017 Борисов за ”бомбата” Калиакра“: Със сигурност ще се наложи да се плаща и компенсира . 1| 5348 |03.08.2017 Пет партии искат вето на три закона . 1| 5596 |02.08.2017 Вицепрезидентът на САЩ: Подкрепени от Русия агенти опитаха да убият премиера на Черна гора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads