Реклама / Ads

4| 4988 |14.12.2018

Президентът сезира Конституционния съд за бюджета

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет за 2019 г. Според него те са в разрез с конституционните принципи на социалната и правовата държава и засягат основни права на гражданите. Въпреки оспорваните разпоредби президентът обнародва Закона за държавния бюджет.

За да не забави действието на бюджетния закон от началото на 2019 г., президентът обнародва Закона за държавния бюджет на Република България, въпреки несъгласието с някои положения в него. Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби, които засягат основни права на гражданите. Конституционното им признание изисква от законодателя да зачита техните проявления и да не отстъпва от съществуващите им гаранции, се казва в официалното становище. 

 

Според държавния глава граждански права се нарушвата с разпоредбите на чл. 96 и § 14, т. 1, 2, 3, б. „а“ и § 15 от Закона за държавния бюджет  за 2019 г. "Приетите с тях правила са отстъпление от принципите на социалната и правовата държава, създават неравенство пред закона и прилагането им ще доведе до противоконституционни последици", обявиха от президентския прессекретариат.

 

Според президента непостъпването на средства от концесията на летище София във Фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система е конституционно неприемливо. Правото на пенсионно осигуряване би останало просто една декларация, ако държавата не създава гаранции за неговото упражняване. Неразривната връзка между това право и задълженията на държавата изисква да се отчитат съществуващите реалности, поставящи в риск пенсионната система - неблагоприятното съотношение между работещите и пенсионерите, застаряването на населението, ниските доходи. Социалната държава трябва да приема закони, които да стабилизират тази система. Ограничаването на приходоизточниците на Фонда поставя под съмнение дългосрочното изпълнение на неговото предназначение – да гарантира стабилността на пенсионната система. Така законодателят се отклонява недопустимо от принципа на социалната държава и застрашава упражняването на едно конституционно гарантираното право на гражданите.

 

В искането се оспорва и въвеждането на упражненото право на пенсия като несъвместимост със заемане на длъжност за държавен служител. Реализирането на едно конституционно право, което не влияе негативно върху безпристрастното и законосъобразно изпълнение на държавната служба в обществен интерес, не може да направи едно лице негодно да е държавен служител. Приетата уредба създава неравно третиране в зависимост от основанието за пенсиониране и засяга придобити права, в нарушение на принципите за равенство пред закона и правовата държава. Това законодателно решение не позволява да се отчетат потребностите в различните администрации.

 

Създава се опасност за изпълнението на публични функции, за които след задължителните според закона уволнения може да не се намерят професионално подготвени кандидати.

 

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Йордания от 15 до 17 декември по покана на крал Абдула Втори бин ал-Хусейн.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Видеонаблюдение при броенето на бюлетините предлага президентът Радев 2| 3014 |13.12.2018 . Президентът инициира дискусия за изборната прозрачност 1| 3060 |13.12.2018 . Президентът уважи еврейската общност за Ханука 2| 3173 |09.12.2018 . Прокурори в САЩ: Президентът Тръмп е плащал на жени за мълчанието им 2| 3423 |08.12.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ