Реклама / Ads
1| 5444 |04.07.2016 НОВИНИ

Президентът: Стана недопустимото-едни и същи ползват обществен ресурс

.
Росен Плевнелиев
Противодействието на корупцията е неизбежно в полезрението на правителството, което постигна определени успехи в разкриването и демонтажа на опасните корупционни схеми, каза президентът Росен Плевнелиев, по време на изказването си в рамките на дванадесетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическа корупция в България, цитиран от Фокус.
 
Виждам няколко сериозни проблема, които налагат политиците да се замислят, но и да се ангажират с постигането на конкретни резултати и то спешно. Докладът за оценка на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията се фокусира върху най-силната форма на корупция в България – завладяването на държавата. От няколко години се коментира, че се е случило недопустимото – административната корупция е отстъпила пред система за корупционни отношения, която позволява дългосрочен привилегирован достъп до обществените ресурси за едни и същи фигури, посочи президентът Плевнелиев.

Мандатът на правителството на Пламен Орешарски беше еднозначно определен от анализатори като период с най-голяма степен на завладяване на държавата. Системата от трайни корупционни отношения стигна до ниво, което доведе до арогантна и непоносима за обикновените граждани злоупотреба с власт, допълни още държавният глава. Според него масовите протести и последвалата политическа нестабилност тогава са били „естествена и здравословна” реакция на гражданското общество, но тя не би могла да реши натрупаните проблеми в административния модел на управление на страната. Държавният глава отбеляза още, че въпреки регистрирането на спад в корупционните схеми, нивото на корупция в страната ни остава неестествено високо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6179 |02.07.2016 Бойко Станкушев: Паравоенните организации ще станат голяма заплаха за България . 0| 6189 |01.07.2016 Гръм удари Сапарева баня, избухна пожар и стана катастрофа . 0| 4532 |01.07.2016 Престъпната група на Божо Козела остана само с пет души . 0| 4242 |29.06.2016 Трифон Иванов стана почетен гражданин на Павликени посмъртно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads